Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ταύρος» για τις μετοχές παραμένει η Fidelity

Διαφωνεί ο οίκος με την άποψη ότι έρχεται διόρθωση στην αμερικανική αγορά. Γιατί δεν φοβάται την εκτόξευση του S&P και εκτιμά ότι υπάρχουν περιθώρια νέας ανόδου. Σε ποιους κλάδους εστιάζει.

«Ταύρος» για τις μετοχές παραμένει η Fidelity

Οι μετοχές θα συνεχίσουν να παράγουν ελκυστικές αποδόσεις μακροπρόθεσμα, στηριγμένες στα ισχυρά θεμελιώδη των επιχειρήσεων και την ανάπτυξη, υποστηρίζουν οι Sonu Kalra (διαχειρίζεται το Fidelity Blue Chip Growth Fund) και ο Gavin Baker (Fidelity OTC Portfolio).

Εμφανίζονται καθησυχαστικοί στους φόβους των επενδυτών ότι το ράλι έχει τραβήξει αρκετά οδηγώντας τις αποτιμήσεις σε επίπεδα που προμηνύουν ισχυρή διόρθωση. Φόβοι που εδράζονται στο γεγονός ότι, για παράδειγμα ο S&P ήταν στις 1.500 μονάδες πριν διορθώσει σημαντικά σε δυο προηγούμενες περιόδους, ενώ τώρα έχει ξεπεράσει και τις 2.000 μονάδες. Το 2000 ο S&P παρήγαγε κέρδη 57 δολάρια ανά μετοχή. Σήμερα 114 δολάρια ανά μετοχή, σημειώνουν.

Στην πραγματικότητα, λένε οι δυο διαχειριστές, η αύξηση των κερδών έχει υπερβεί αυτή των μετοχών. Το 2000 ο S&P τελούσε υπό διαπραγμάτευση με P/E πάνω από 30, ενώ τον Ιούλιο του 2014 ήταν 17. Ακόμα και έτσι, όμως, παραδέχονται είναι δύσκολο να στηρίξεις την άποψη ότι οι μετοχές είναι φθηνές. Το μέσο p/e από το 1926 είναι περίπου στο 15 και το 2009 ο δείκτης τελούσε υπό διαπραγμάτευση γύρω στο 12.

«Οι αποτιμήσεις παραμένουν κοντά στις ιστορικές νόρμες, πάνω από το μέσο όρο αλλά όχι δραματικά πάνω από αυτόν. Αυτό μπορεί να χαρακτηρίσει την αγορά ως ‘δίκαια’ αποτιμημένη’, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν θα δούμε νέα άνοδο. Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύσσεται με αργό αλλά σταθερό ρυθμό και ιστορικά τα ράλι τελειώνουν όταν φρενάρει η οικονομία. Με δεδομένο όμως ότι βρισκόμαστε στην πέμπτη χρονιά bull market, πρέπει ο επενδυτής να επιλέγει και να αναζητά πραγματικές ευκαιρίες».

Όπως επισημαίνει οι μετοχές τείνουν να ακολουθούν τα εταιρικά κέρδη. Σήμερα τα στοιχεία δείχνουν ότι τα κέρδη συνεχίζουν να αυξάνουν με μικρό αλλά σταθερό ρυθμό 4,3% το τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο, ενώ παράλληλα ο πληθωρισμός συγκρατεί τα κόστη, ενώ τα χαμηλά επιτόκια περιορίζουν το κόστος εξυπηρέτησης χρέους και τα κεφαλαιακά έξοδα για πολλές εταιρείες.

Τα παραπάνω μεταφράζονται σε υψηλότερα περιθώρια κέρδους, ενώ οι εταιρείες του S&P παρουσίασαν 8% αύξηση καθαρών κερδών το β’ τρίμηνο του 2014. Παράλληλα, οι εταιρείες έχουν απόθεμα 2 τρισ. δολαρίων το οποίο θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν υπέρ των μετόχων τους με επαναγορές μετοχών, μερίσματα και επανεπενδύσεις.

Οι κλάδοι

Σύμφωνα με την ανάλυση, οι κλάδοι που πρέπει να εστιάσει ο επενδυτής είναι αυτοί της «ανάπτυξης», όπως:

e-commerce, δεδομένου ότι το μερίδιο των ηλεκτρονικών αγορών είναι γύρω στο 10% επί του συνόλου τώρα αλλά μπορεί να αυξηθεί ταχύτατα τα επόμενα χρόνια.

Cloud computing, καθώς σε αυτό στρέφονται οι εταιρείες κάτι που δημιουργεί μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης για εταιρείες με σχετικό λογισμικό.

Διαφήμιση στο internet, ώστε να εκμεταλλευτεί ο επενδυτής τη στροφή που υπάρχει σε αυτόν τον τομέα.

Υγεία και ευ ζην, καθώς καταγράφεται ζήτηση για αυτές τις υπηρεσίες

Εξατομικευμένη φαρμακευτική κάλυψη, δεδομένου ότι νέα σκευάσματα παρουσιάζονται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v