Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Άμεση και ανοιχτή επίθεση» καταγγέλλει η Ουκρανία

"Τα δεδομένα αλλάζουν δραστικά" μετά την επίθεση στο ουκρανικό πλοίο δηλώνει ο πρόεδρος της Ουκρανίας. Άμεση εκεχειρία ζητά από το Κίεβο ο Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ ο Πούτιν επαναλαμβάνει τις δηλώσεις περί κράτους "ανατολικής Ουκρανίας"

«Άμεση και ανοιχτή επίθεση» καταγγέλλει η Ουκρανία

Δριμύ κατηγορώ στη Ρωσία εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο κατηγορώντας τη Μόσχα για «άμεση και ανοιχτή επίθεση» μετά το πλήγμα που δέχθηκε ουκρανικό πλοίο στην Αζοφική Θάλασσα. Συμπλήρωσε πως κατά την εκτίμησή του, η εξέλιξη αυτή αλλάζει δραστικά τα δεδομένα. 

«Εξαπολύθηκε άμεση και ανοιχτή επίθεση ενάντια στην Ουκρανία από γειτονικό κράτος» δήλωσε ο κ. Ποροσένκο σε ομιλία του στην στρατιωτική ακαδημία του Κιέβου και συμπλήρωσε: «Αυτό αλλάζει την κατάσταση στη ζώνη σύγκρουσης με δραστικό τρόπο». Προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν αλλαγές στην ανώτατη στρατιωτική ηγεσία  της χώρας.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Πούτιν επανέλαβε τις δηλώσεις του περί ανατολικής Ουκρανίας κατηγορώντας το Κίεβο που δεν δέχεται να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους αυτονομιστές αντάρτες. «Η ηγεσία του Κιέβου δεν θέλει να γίνει ένας ουσιαστικός πολιτικός διάλογος για το ανατολικό τμήμα της χώρας» δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν όπως μεταδίδει το πρακτορείο Itar Tass. Μία ημέρα νωρίτερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε θέσει θέμα «κρατικής υπόστασης» της ανατολικής Ουκρανίας, αναφερόμενος για πρώτη φορά σε ένα τέτοιο καθεστώς για τις περιοχές όπου μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ ουκρανικών δυνάμεων και φιλορώσων ανταρτών.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πρέπει να αποσυρθούν από θέσεις από τις οποίες μπορούν να πλήξουν μη στρατιωτικούς στόχους στην ανατολική Ουκρανία και ότι οι συνομιλίες της «ομάδας επαφής» για την Ουκρανία που διεξάγονται στο Μινσκ σήμερα (Δευτέρα) πρέπει να έχουν ως στόχο την επίτευξη άμεσης και άνευ όρων εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία.

«Πρέπει να εγκαταλείψουν τις θέσεις από τις οποίες μπορούν να πλήξουν τον άμαχο πληθυσμό», είπε ο Λαβρόφ απευθυνόμενος σε φοιτητές στη Μόσχα. «Υπολογίζω πολύ στο ότι οι σημερινές συνομιλίες θα αφιερωθούν πάνω από όλα στον στόχο της επίτευξης συμφωνίας για άμεση και άνευ όρων εκεχειρία».

Στις συνομιλίες που διεξάγονται σήμερα στο Μινσκ, πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Ρωσίας, της Ουκρανίας, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και των φιλορώσων ουκρανών αυτονομιστών. 

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία. «Δεν θα υπάρξει στρατιωτική επέμβαση, τασσόμαστε υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης της σοβαρής αυτής κρίσης, αυτής της τραγωδίας», είπε.

Αναφερόμενος στις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας, δήλωσε ότι η Ρωσία θα υπερασπισθεί την οικονομία της, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v