Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσία: Μεταφέρει την ιδιοκτησία του SWF λόγω κυρώσεων

Το συμβούλιο διεθνών επενδύσεων του ταμείου είναι «γεμάτο» Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους της βιομηχανίας private equity, ενώ στο εποπτικό του συμβούλιο μετέχει και ο Dominique Strauss-Kahn.

Ρωσία: Μεταφέρει την ιδιοκτησία του SWF λόγω κυρώσεων

H Ρωσία ετοιμάζεται να μεταφέρει την ιδιοκτησία του ταμείου κρατικών επενδύσεων (sovereign wealth fund –SWF) από την τράπεζα δημοσίων επενδύσεων και κρατικής ανάπτυξης, που τελεί υπό το καθεστώς κυρώσεων, στην κρατική τράπεζα. Οι πληροφορίες είναι ανώνυμες και προέρχονται από στελέχη της κυβέρνησης, σύμφωνα με το Bloomberg.

Τα μέλη της ομάδας επενδυτών του Russian Direct Investment Fund, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ταμεία κρατικών επενδύσεων από την Ευρώπη και την Ασία καθώς και διάσημοι Αμερικανοί διαχειριστές, φοβούνται ότι οι κυρώσεις ενδεχομένως να προκαλέσουν πλήγμα και στις επενδύσεις τους στην Ρωσία.

Το ταμείο RDIF δημιουργήθηκε το 2011 για να υποστηρίξει επενδύσεις σε ιδιωτικές επιχειρήσεις κι απολαμβάνει την στήριξη ταμείων όπως το γαλλικό Caisse des Depots et Consignations και η ιαπωνική τράπεζα Japan Bank for International Cooperation.

Το συμβούλιο διεθνών επενδύσεων του ταμείου είναι «γεμάτο» Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους της βιομηχανίας private equity, μεταξύ των οποίων ο Stephen Schwarzman της Blackstone , ο Leon Black του Apollo και ο David Bonderman του TPG Capital. Στο εποπτικό του συμβούλιο μετέχουν ο διευθύνων σύμβουλος της Caisses de Depots, καθώς και ο πρώην επικεφαλής το ΔΝΤ, Dominique Strauss-Kahn.

Το ταμείο βρίσκεται σήμερα υπό την ιδιοκτησία της ρωσικής τράπεζας Vnesheconombank (VEB), που υφίσταται περιορισμένες κυρώσεις από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ από τον Ιούλιο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v