Ουκρανία: Θα αμυνθούμε συνολικά απέναντι στη Ρωσία

Το Κίεβο εγκαταλείπει στρατηγικά σημεία στα ανατολικά όπως το Λουγκάνσκ και το Ντονέτσκ. "Η Ουκρανία πρέπει να αμυνθεί ενάντια στη Ρωσία" λέει ο υπουργός Άμυνας. Αλλαγές στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων.

Ουκρανία: Θα αμυνθούμε συνολικά απέναντι στη Ρωσία

Σε αλλαγή στρατηγικής οδηγείται η Ουκρανία λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος της χώρας έκανε λόγο για «άμεση και απροκάλυπτη» επίθεση από τη Ρωσία τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί «δραστική αλλαγή των δεδομένων». Το Κίεβο αλλάζει στρατιωτική ηγεσία και φαίνεται πως «εγκαταλείπει» το ανατολικό τμήμα της χώρας στα χέρια των ανταρτών, επιλέγοντας να προασπίσει την Ουκρανία από τη Ρωσία.

Οι δηλώσεις του προέδρου Ποροσένκο έγιναν ενώ παράλληλα οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας εγκατέλειψαν την προσπάθεια ανακατάληψης του αεροδρομίου στο Λουγκάνσκ, κάνοντας λόγο για ρωσική επιλαρχία αρμάτων μάχης στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας του Κιέβου, Valeriy Heletey δήλωσε πως «οι επιχειρήσεις για την προάσπιση του ανατολικού τμήματος της χώρας από τους αντάρτες τελείωσαν. Η Ουκρανία πρέπει να αμυνθεί συνολικά ενάντια στη Ρωσία».

Στο Βερολίνο, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ φάνηκε να συμφωνεί με αυτή τη διαπίστωση λέγοντας ότι οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία δεν είναι εσωτερικό θέμα μίας χώρας, αλλά «σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας».

Η απώλεια του αεροδρομίου του Λουγκάνσκ αποτελεί σημαντική ήττα για τις ουκρανικές δυνάμεις. Μόλις λίγες εβδομάδες νωρίτερα, οι δυνάμεις του Κιέβου έδειχναν έτοιμες να το ανακαταλάβουν ενώ βρίσκονταν κοντά στην απόκτηση του ελέγχου και του Ντονέτσκ.

«Οι εξελίξεις δείχνουν πως τα δεδομένα αλλάζουν καθώς υπάρχουν όλο και περισσότερα στοιχεία που δείχνουν ότι τακτικοί στρατιώτες της Ρωσίας με βαρύ οπλισμό ενεργούν σε ουκρανικό έδαφος» γράφουν οι Financial Times. Εν τω μεταξύ, οι αυτονομιστές αντάρτες άνοιξαν νέο μέτωπο στο  νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας την προηγούμενη εβδομάδα, καταλαμβάνοντας το Νοβοαζόβσκ. Πλέον βρίσκονται σε απόσταση βολής από τη Μαριούπολη, που αποτελεί και σημαντική βάση για τις ουκρανικές δυνάμεις.

«Αξιωματούχος των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας δήλωσε πως η ανακατάληψη του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ δεν είναι πλέον πρωταρχικοί στόχοι για τις ουκρανικές δυνάμεις καθώς η σύγκρουση έχει εξελιχθεί σε de facto πόλεμο με τη Ρωσία» αποκαλύπτουν οι Financial Times και συμπληρώνουν: «Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν εν γένει εξαφανιστεί από τη Μαριούπολη μέχρι το Ντονέτσκ».

Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κλιμακώνει την ένταση με προκλητικές δηλώσεις. Δήλωσε πως εάν ήθελε, θα μπορούσε να καταλάβει το Κίεβο σε δύο εβδομάδες, ενώ υποστήριξε πως η κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία πυροδοτήθηκε από τις επιθέσεις του ουκρανικού στρατού σε κατοικημένες περιοχές. «Αν θέλω μπορώ να πάρω το Κίεβο σε δύο εβδομάδες» δήλωσε σε συνομιλία του με τον Χ. Μ. Μπαρόζο ο Ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής La Reppublica.

Eν τω μεταξύ σε ερώτηση δημοσιογράφου του BBC για το αν έχει μετανιώσει για τις αιματηρές συμπλοκές στην Ουκρανία ο κ. Πούτιν απάντησε: «Ποιος είναι ο στόχος και το νόημα της σημερινής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ανατολή ; Και τι προκάλεσε την κλιμάκωση των ενεργειών τους ; Προκλήθηκαν από το γεγονός ότι ουκρανοί στρατιώτες έχουν εξαπολύσει επίθεση σε κατοικημένες περιοχές. Αυτό είναι κάτι που πολλά κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρώπης, προτιμούν να αγνοούν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v