Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς είδε τα αποτελέσματα των τραπεζών η Barclays

Τα ικανοποιητικά αποτελέσματα χρήσης των τραπεζών θα βοηθήσουν να διατηρηθεί το momentum, εκτιμά η Barclays. Παραμένει η ανησυχία για τα αποτελέσματα των stress tests. Τοp pick η Alpha Bank, η οποία εμφανίζει την καλύτερη κεφαλαιακή θέση.

Πώς είδε τα αποτελέσματα των τραπεζών η Barclays

Η βελτίωση στα αποτελέσματα χρήσης των ελληνικών τραπεζών επισκιάζεται από τους φόβους και τις συζητήσεις για τα stress tests της ΕΚΤ, εκτιμά σε έκθεση της η Barclays.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι τιμές των μετοχών των ελληνικών τραπεζών έχουν ανακάμψει από τα πρόσφατα χαμηλά, επισημαίνει η Barclays, προβλέποντας ότι τα ικανοποιητικά αποτελέσματα χρήσης θα βοηθήσουν να διατηρηθεί το momentum.

Ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι τα καθαρά περιθώρια επιτοκίου (NIM) συνεχίζουν να ανακάμπτουν, οδηγώντας υψηλότερα την κερδοφορία παρά την περαιτέρω συρρίκνωση στη χορήγηση δανείων.

Παράλληλα, επισημαίνει πως επιβραδύνεται η δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων και σταδιακά χτίζεται μια βάση προβλέψεων.

Κορυφαία επιλογή της Barclays για τις ελληνικές τράπεζες είναι η μετοχή της Alpha Bank, για την οποία διατηρεί τιμή-στόχο 0,92 ευρώ και σύσταση «οverweight». Ο διεθνής οίκος υποστηρίζει πως η Alpha Bank έχει υψηλότερους κεφαλαιακούς δείκτες και είναι καλύτερα τοποθετημένη για τα stress test και τον έλεγχο στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού (AQR).

Η Barclays διατηρεί σύσταση «overweight» για την Eurobank και μειώνει την τιμή-στόχο στα 0,46 ευρώ από 0,50 ευρώ προηγουμένως. Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, η τράπεζα συνεχίζει να εμφανίζει τις καλύτερες προοπτικές ανάκαμψης αλλά σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

Σύσταση «equalweight» διατηρεί για την Πειραιώς και την Εθνική η Barclays, με τιμή-στόχο 2,12 ευρώ και 3,14 ευρώ αντίστοιχα.

Αισιοδοξία διοικήσεων για τα stress tests

Οι διοικήσεις των τραπεζών εκφράζουν αισιοδοξία για την διαδικασία και τονίζουν τα σημαντικά «μαξιλάρια», αλλά προειδοποιούν ότι τίποτα δεν είναι βέβαιο μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Βασικό θέμα συζήτησης είναι κατά πόσον τα σχέδια αναδιάρθρωσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη ενδεχόμενων κεφαλαιακών ελλείψεων.

Πιθανή ενίσχυση των κεφαλαίων από την μετατροπή του αναβαλλόμενου

Η μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε φορολογική απαίτηση θα ενισχύσει τους κεφαλαιακούς δείκτες των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με την Barclays η Eurobank αναμένεται να είναι ο μεγαλύτερος κερδισμένος από μια τέτοια κίνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v