Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γαλλία: Δεν θα τηρηθεί ο στόχος για εξοικονόμηση €21 δισ.

Ο υπουργός Οικονομικών Σαπέν προαναγγέλλει ότι δεν θα τηρηθούν οι στόχοι του Παρισιού για εξοικονόμηση 21 δισεκ. ευρώ το 2015, επικαλούμενος τον χαμηλό πληθωρισμό.

Γαλλία: Δεν θα τηρηθεί ο στόχος για εξοικονόμηση €21 δισ.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας, η οποία έχει δεσμευτεί να κάνει εξοικονομήσεις πόρων ύψους 21 δισεκ. ευρώ περικόπτοντας τις δημόσιες δαπάνες το 2015, προετοιμάζει τα επιχειρήματά της για να ανακοινώσει ότι δεν θα υλοποιήσει την δέσμευση αυτή, κι ένα από τα βασικότερα προβλήματα που θα προβάλλει είναι ο αφύσικα χαμηλός πληθωρισμός.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο ασυνήθιστα ασθενικός ρυθμός αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή στη Γαλλία, που είναι πολύ κοντινός με αυτόν της ευρωζώνης, έφθασε το 0,5% τον Ιούλιο, σημειώνοντας υποχώρηση σε ετήσια βάση, ενώ ήταν μόλις 0,4% εξαιρουμένων των τσιγάρων και των προϊόντων καπνού.

Το επίπεδο του πληθωρισμού στη Γαλλία είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό που θεωρεί υγιές η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ήτοι κάτω από το —αλλά αρκετά κοντά στο— 2%.

«Δεν μπορούμε να έχουμε τους ίδιους στόχους με έναν πληθωρισμό ο οποίος έχει γίνει τόσο πολύ αδύναμος», είπε σήμερα απαντώντας σε μια ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου σχετικά με τον στόχο της περιστολής των δημοσίων δαπανών προκειμένου να εξοικονομηθούν 21 δισεκ. ευρώ το 2015 ο Μισέλ Σαπέν, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ο Σαπέν απέκλεισε τη λήψη επιπλέον μέτρων και περικοπών για την επόμενη χρονιά. Η κυβέρνηση του προέδρου Ολάντ είχε εξαγγείλει ότι θα επιτύγχανε την εξοικονόμηση 50 δισεκ. ευρώ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Πλέον, επισήμανε ο Σαπέν, ο στόχος θα είναι η αύξηση των δημοσίων δαπανών να συνάδει με το επίπεδο του πληθωρισμού, που προβλεπόταν πως θα έφθανε το 1,5% το 2015 αλλά πλέον μοιάζει όλο και πιο δύσκολο να φθάσει σε αυτό το επίπεδο.

Η μείωση των περικοπών των δημοσίων δαπανών το 2015, την οποία ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση, θα σημάνει πιθανότητα ότι το Παρίσι δεν θα επιτύχει τους στόχους του για την μείωση του ελλείμματος και θα υπερβεί ξανά το όριο του 3%.

Για τον Σαπέν, πλέον επαφίεται στην Ευρώπη να επιτρέψει στη Γαλλία να καθυστερήσει την επίτευξη των στόχων τους. «Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη προκάλεσαν σοκ», σχολίασε. «Εξ ου και προέκυψε μια νέα συζήτηση από μέρους των πολιτικών και οικονομικών παραγόντων» πλέον, η οποία αφορά την ανάγκη «να ληφθούν αποφάσεις», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v