Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποροσένκο: Συμφωνία «μόνιμης εκεχειρίας» με Πούτιν

Πούτιν - Ποροσένκο συμφώνησαν σε συμφωνία μόνιμης εκεχειρίας υποστηρίζει το Κίεβο. Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ωστόσο δίνει διαφορετική διάσταση. Στην Εσθονία ο πρόεδρος Ομπάμα για συναντήσεις με τους προέδρους των βαλτικών χωρών.

Ποροσένκο: Συμφωνία «μόνιμης εκεχειρίας» με Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο κατέληξε σε συμφωνία για "μόνιμη εκεχειρία" στην περιοχή Ντονμπάς - που περιλαμβάνει το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ - της ανατολικής Ουκρανίας με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. 

"Επετεύχθη αμοιβαία κατανόηση αναφορικά με τα βήματα που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να εδραιώσουμε την ειρήνη" αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Ποροσένκο.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου δήλωσε «πως Πούτιν και Ποροσέγκο δεν συμφώνησαν σε εκεχειρία καθώς η Ρωσία δεν είναι μέρος της κρίσης στην Ουκρανία».

Νωρίτερα, πάντως, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ανδρών την οποία χαρακτήρισε θετική καθώς οι δύο άνδρες συμφώνησαν σε μεγάλο βαθμό ως προς το τι χρειάζεται να γίνει για να επιλυθεί η ουκρανική κρίση. 

«Οι απόψεις των προέδρων των δύο χωρών σε μεγάλο βαθμό συμπίπτουν ως προς τους πιθανούς τρόπους να βγούμε από αυτή τη σοβαρή κρίσιμη κατάσταση» δήλωσε ο Ντμίτρι Πέσκοβ.

Από την πλευρά του πάντως, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, προχωρά σε μία ακόμη επίδειξη ισχύος ανακοινώνοντας μεγάλη στρατιωτική άσκηση. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο RIA, το υπουργείο Άμυνας θα προχωρήσει σε μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις το Σεπτέμβριο αναπτύσσοντας τα πυραυλικά της συστήματα που αφορούν και το πυρηνικό οπλοστάσιο μεγάλο βεληνεκούς. Στις ασκήσεις θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 4.000 στρατιώτες και 400 τεχνικές μονάδες.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, λίγο πριν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ που ξεκινά την Πέμπτη, επισκέπτεται την Εσθονία, όπου θα συναντηθεί με τους προέδρους και των άλλων δύο βαλτικών χωρών – Λετονίας, Λιθουανίας. Είναι η μοναδική επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουαλία και το μήνυμα που στέλνει είναι σαφές. «Μην σκεφθείτε καν να αγγίξετε την Εσθονία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα της περιοχής, όπως κάνατε με την Ουκρανία» δήλωσε ο Τσαρλς Κάπτσαν, σύμβουλος του Λευκού Οίκου θυμίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται βάσει του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το οποίο τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να προσφέρουν βοήθεια σε οποιοδήποτε εξ αυτών δεχθεί επίθεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v