Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

RTRS: Ποσοτική χαλάρωση 500 δισ. συζητά η ΕΚΤ

Τριετές πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 500 δισ. έριξε στο τραπέζι ο Μάριο Ντράγκι στη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τι αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters.

RTRS: Ποσοτική χαλάρωση 500 δισ. συζητά η ΕΚΤ

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις αποκαλύπτει ότι στη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τέθηκε επί τάπητος πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 500 δισ. ευρώ. "Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι πιθανότατα θα ανακοινώσει αυτό το πρόγραμμα στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, εκτός εάν συναντήσει σθεναρές αντιδράσεις από το Διοικητικό Συμβούλιο" αναφέρει το Reuters.

Όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο, το πρόγραμμα θα μπορούσε να διαρκέσει τρία χρόνια και να ξεκινήσει το 2014. Θα αφορά αγορές Asset Backed Securities και καλυμμένων ομολόγων. Η ΕΚΤ θα μπορούσε να ξεκινήσει το 

Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Σημειώνεται πως ο επικεφαλής της ΕΚΤ σήκωσε ψηλά τον πήχη των προσδοκιών τον προηγούμενο μήνα. Μιλώντας στο συνέδριο των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole, κάποια στιγμή μίλησε εκτός κειμένου λέγοντας ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έδειξαν «σημαντική υποχώρηση» τον Αύγουστο.Προσέθεσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα αναγνωρίσει αυτές τις εξελίξεις και θα «χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία» για να αποδώσει σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα.

«Ο Ντράγκι έχει αυξήσει τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ ετοιμάζεται να δράσει και πάλι» εξηγεί ο Νικ Μάθιους, της Nomura και συμπλήρωσε: «Η δική μας ανάλυση της ομιλίας του είναι πως αυτή η απόκλιση από το αρχικό κείμενο ήταν σημαντική και αξιοσημείωτη και, νομίζουμε, ήθελε να σηματοδοτήσει ότι είναι πιθανό να υπάρξει κάποια περαιτέρω δράση αυτό το μήνα». Η απόφαση της ΕΚΤ ανακοινώνεται στις 14:45 ώρα Ελλάδας, ενώ στις 15:30 ο Μάριο Ντράγκι θα προχωρήσει σε συνέντευξη Τύπου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v