Aργεντινή: Εξετάζει μέτρα ελέγχου των τιμών

Νομοσχέδιο που θα επιτρέπει τον έλεγχο τιμών και των περιθωρίων κέρδους εταιριών, ετοιμάζει η κυβέρνηση της Αργεντινής. Οι επικριτές κατηγορούν την κυβέρνηση πως επιβάλλει ρυθμίσεις αντίστοιχες με αυτές που ισχύουν στη Βενεζουέλα.

Aργεντινή: Εξετάζει μέτρα ελέγχου των τιμών

Ένα μήνα μετά την χρεοκοπία της Αργεντινής, οι εταιρείες της χώρας εκφράζουν ανησυχίες ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προωθήσει ρυθμίσεις που θα επιφέρουν μεγάλο πλήγμα στην οικονομία, μεταδίδει η WSJ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της αμερικάνικης εφημερίδας, η Γερουσία της Αργεντινής πέρασε την Πέμπτη νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στην κυβέρνηση να ρυθμίζει τις τιμές, τα περιθώρια κέρδους και την παραγωγή στον ιδιωτικό τομέα. Το νομοσχέδιο αναμένεται να εγκριθεί από την Κάτω Βουλή μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Οι επικριτές του νομοσχεδίου υποστηρίζουν πως θα επιβάλλει ρυθμίσεις αντίστοιχες με αυτές που ισχύουν στη Βενεζουέλα, όπου ο πληθωρισμός κινείται κάπου στο 60%.

Οι επιχειρηματικές ενώσεις ισχυρίζονται ότι οι κινήσεις τις κυβέρνησης θα είναι καταστροφικές. «Αυτό είναι γελοίο. Είναι μέρος μιας πρωτόγονης ιδεολογίας που λέει ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι πρέπει να αποφασίζουν για το τι θα κάνουν οι άνθρωποι, πόσα θα βγάζουν και πόσα θα χρεώνουν» ανέφερε Γερουσιαστής της αντιπολίτευσης.

Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου λένε ότι δεν είναι δημοφιλές στους κύκλους των επιχειρηματιών γιατί θα βάλει τέλος στα μονοπώλια. «Η συζήτηση για το νομοσχέδιο είναι άδικη και δεν βασίζεται στο περιεχόμενο αλλά σε προκαταλήψεις για τις κρατικές παρεμβάσεις» ανέφερε ο πρόεδρος της ένωσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, Εντουάρντο Φερνάντεζ.

Το νομοσχέδιο θα βοηθήσει την κυβέρνηση να ρυθμίσει καλύτερα τα μονοπώλια, πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με την WSJ, στην παρούσα μορφή το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα έχει την δυνατότητα «να επιβάλλει, σε κάθε στάδιο της οικονομικής διαδικασίας, περιθώρια κέρδους, τιμές αναφοράς, κατώτατες και ανώτατες τιμές». Επίσης θα επιτρέπει στην κυβέρνηση να κλείνει εταιρείες ως και για 90 ημέρες και να βάζει πρόστιμα ως και 10 εκατ. πέσος (1,2 εκατ. δολάρια) αν προχωρήσουν σε καταχρηστική αύξηση των τιμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v