Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουκρανία:Αλληλοκατηγορίες για παραβίαση της εκεχειρίας

Τόσο το Κίεβο όσο και οι αυτονομιστές δηλώνουν ότι δεν τηρείται η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία. Νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας ανακοινώνει τη Δευτέρα η ΕΕ. Θα αντιδράσουμε διαμηνύει η Μόσχα.

Ουκρανία:Αλληλοκατηγορίες για παραβίαση της εκεχειρίας

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο ουκρανός ομόλογός του Ποροσένκο είχαν τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία συμφώνησαν στα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε η συμφωνηθείσα εκεχειρία να έχει διάρκεια, ανακοίνωσε το γραφείο του Ποροσένκο.

Εν τω μεταξύ ανώτατος ουκρανός αξιωματούχος κατηγόρησε σήμερα τους φιλορώσους αυτονομιστές ότι παραβιάζουν την εκεχειρία στην οποία συμφώνησαν οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές σε μία προσπάθεια τερματισμού της αιματοχυσίας που μαίνεται τους τελευταίους πέντε μήνες.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, ο Αντρίι Λισένκο, είπε στους δημοσιογράφους: "καταγράψαμε μία σειρά από προκλήσεις από την πλευρά των ανταρτών. Άνοιξαν πυρ εναντίον των αντιτρομοκρατικών μας μονάδων σε 28 περιπτώσεις (την Παρασκευή) και δέκα από αυτές σημειώθηκαν μετά την εκεχειρία, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Από την πλευρά του εκπρόσωπος των αυτονομιστών δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν τηρούν την κατάπαυση του πυρός και την εκεχειρία καθώς βομβαρδίζουν το Ντονέσκ.

Σημειώνεται ότι οι δυο πλευρές υπέγραψαν την Παρασκευή συμφωνία εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία.

Νέες κυρώσεις από την ΕΕ

Η ΕΕ συμφώνησε κατ' αρχήν να επιβάλει νέες οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την κρίση στην Ουκρανία.

Ειδικότερα οι πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν κατ' αρχήν να επιβάλουν νέες αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας για την εμπλοκή της στην κρίση στην Ουκρανία, μέτρα τα οποία αναμένεται να εγκριθούν οριστικά τη Δευτέρα, δήλωσαν διπλωμάτες.

Οι νέες κυρώσεις περιλαμβάνουν έναν διευρυμένο κατάλογο περίπου 20 ακόμη αξιωματούχων της Ρωσίας και της ανατολικής Ουκρανίας στους οποίους επιβάλλεται απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ και πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων, επεσήμαναν οι διπλωμάτες.

Παράλληλα τα μέτρα αυτά περιορίζουν την πρόσβαση ρωσικών εταιρειών ενέργειας και άμυνας στις ευρωπαϊκές αγορές, εμποδίζουν την πρόσβαση της Μόσχας στις υπηρεσίες ευρωπαϊκών ενεργειακών εταιρειών και περιορίζουν περαιτέρω τις εξαγωγές από την ΕΕ προς τη Ρωσία προϊόντων διπλής χρήσης, στρατιωτικής και πολιτικής, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Στο μεταξύ ένας διπλωμάτης σημείωσε ότι η απαγόρευση άντλησης κεφαλαίων από την ΕΕ θα αφορά την τράπεζα Gazprombank και την πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom Neft.

Παρόλα αυτά οι κυρώσεις θα μπορούσαν να ανασταλούν, αν τηρηθεί η εκεχειρία και αν η Μόσχα απομακρύνει τα στρατεύματά της από το ουκρανικό έδαφος, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Μόσχα: Θα αντιδράσουμε αν υπάρξουν κυρώσεις

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας προειδοποίησε σήμερα ότι θα αντιδράσει εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόσει νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας για το ρόλο της στην ουκρανική κρίση.

"Εάν εφαρμοστούν (οι νέες κυρώσεις) φυσικά θα υπάρξει αντίδραση από την πλευρά μας" ανέφερε το ρωσικό υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v