Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Έκτακτη συνεδρίαση για τις κυρώσεις σε Ρωσία

Διπλωματική πηγή ανέφερε στο Reuters πως δεν συμφωνούν όλα τα κράτη μέλη με τις νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

ΕΕ: Έκτακτη συνεδρίαση για τις κυρώσεις σε Ρωσία

Oι πρεσβευτές των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιούν έκτακτη συνεδρίαση από τις 19:00 (ώρα Ελλάδας) σήμερα, με αντικείμενο συζήτησης την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, καθώς δεν υπάρχει ομοφωνία στο θέμα αυτό, έγινε γνωστό από ευρωπαϊκές πηγές.

«Δεν συμφωνούν όλες οι χώρες-μέλη» είπε μια διπλωματική πηγή, χωρίς να διευκρινίσει ποιο ή ποια κράτη διαφωνούν με τις κυρώσεις.

Όπως μεταδίδει το Reuters, μια άλλη πηγή είπε ότι η συνάντηση αυτή αφορά «τους όρους εφαρμογής των κυρώσεων» οι οποίες επρόκειτο να ισχύσουν από αύριο, μετά τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Αρχικά, το νέο πακέτο των κυρώσεων που συμφωνήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής επρόκειτο να οριστικοποιηθεί σήμερα μέσω μιας έγγραφης διαδικασίας, όπως είχε εξηγήσει η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πία Αρενκίλντε-Χάνσεν. Δόθηκε όμως παράταση μέχρι τις 19:00, ενώ κατόπιν ανακοινώθηκε ότι συγκαλούνται εκτάκτως, την ίδια ώρα, οι πρεσβευτές των χωρών-μελών.

Η Τσεχία και η Σλοβακία είχαν διαφωνήσει την περασμένη εβδομάδα στην επιβολή νέων, σκληρότερων κυρώσεων στη Μόσχα, ωστόσο το Σάββατο οι κυβερνήσεις των δύο χωρών δήλωσαν ικανοποιημένες από τα μέτρα που εγκρίθηκαν την Παρασκευή.

Οι νέες κυρώσεις περιορίζουν την πρόσβαση των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών Rosneft και Transneft στις κεφαλαιαγορές ενώ ενισχύουν επίσης τα μέτρα που αφορούν την πώληση αγαθών "διπλής χρήσης", στρατιωτικής πολιτικής, στη Ρωσία και της ευαίσθητης τεχνολογίας στον ενεργειακό τομέα.

Όπως δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης, στις κυρώσεις θα υπόκεινται ρωσικές κρατικές εταιρίες με τζίρο άνω του 1 τρισ. ρουβλιών τα μισά εκ των οποίων θα προέρχονται από την πώληση ή μεταφορά πετρελαίου. 

Μεντβέντεφ: Η απάντηση της Μόσχας θα είναι ασύμμετρη

Σαφή προειδοποίηση προς την Ευρώπη απηύθυνε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ τονίζοντας πως η απάντηση της Μόσχας σε ενδεχόμενη επιβολή νέων κυρώσεων θα είναι «ασύμμετρη» και θα έχει ως στόχο τις πτήσεις στον εναέριο χώρο της, αν οι δυτικοί της εταίροι επιμείνουν «στον πειρασμό της χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις».

Σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα Vedomosti, ο Μεντβέντεφ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αν υπάρξουν κυρώσεις που αφορούν τον ενεργειακό τομέα ή περαιτέρω περιορισμοί στον οικονομικό τομέα της Ρωσίας, θα πρέπει να απαντήσουμε ασύμμετρα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v