Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσία: Μεγάλος «ασθενής» η οικονομία

Οι κυρώσεις που υφίσταται η ρωσική οικονομία θα πλήξουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα την ευρωστία της. Πάνω από 600 δισ. δολάρια χρωστούν σε ξένους δανειστές τράπεζες και εταιρίες. Πώς θα επηρεαστεί ο -κρίσιμος-ενεργειακός τομέας.

Ρωσία: Μεγάλος «ασθενής» η οικονομία

Η ρωσική οικονομία βρίσκεται πλέον σε μεταίχμιο και οι κυρώσεις κάνουν τις προβλέψεις για το μέλλον ακόμα χειρότερες. Η Μόσχα βασίζονταν κατά κύριο λόγο στις εξαγωγές πρώτων υλών και κυρίως ενέργειας προκειμένου να διατηρήσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της.

Όμως, οι κυρώσεις φαίνεται ότι μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα υπονομεύσουν το μέλλον της ρωσικής οικονομίας.

Τον Ιούλιο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μείωσε τις προβλέψεις του για αύξηση του ΑΕΠ της Ρωσίας, τη φετινή χρονιά, από 1,3% σε μόλις 0,2%, επικαλούμενο αυξημένη εκροή κεφαλαίων και υποτονική επενδυτική δραστηριότητα υπό τον φόβο γεωπολιτικών εντάσεων.

Παράλληλα , ήδη έχουν δημιουργηθεί σημαντικά προβλήματα ρευστότητας στις επιχειρήσεις οι οποίες πλέον θα πρέπει να προσβλέπουν είτε στην κεντρική διοίκηση για να καλύψουν τις ανάγκες χρηματοδότησης τους είτε να αναζητήσουν κεφάλαια στη Σιγκαπούρη, την Κίνα και σε άλλες χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού. Προς το παρόν η παράταση της χρηματοδότησης απο το κράτος είναι η μοναδική διέξοδος. Και αυτό πιθανόν να σημαίνει νέο χρήμα και πληθωρισμό.

Παρά το γεγονός ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας δήλωσε πριν μερικές μέρες ότι δεν προτίθεται να αλλάξει τον στόχο του πληθωρισμού για το 2014, ήδη έχουν καταγραφεί πληθωριστικές πιέσεις, αφού οι τιμές των τροφίμων και άλλων βασικών ειδών έχουν αυξηθεί. Σημειώνεται ότι η νομισματική πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας έχει θέσει ως στόχο του πληθωρισμού για το 2014 ποσοστό 5%, 4,5% για το 2015 και 4% για το 2016, με αποδεκτή απόκλιση που να μην υπερβαίνει το 1,5%.

Το σίγουρο είναι ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ θα πιέσουν σημαντικά τον χρηματοπιστωτικό και τον ενεργειακό τομέα τής Ρωσίας. Στα τέλη Ιουλίου, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας δήλωσε ότι είναι έτοιμη να στηρίξει τις ρωσικές τράπεζες στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προσφέροντάς τους ρευστότητα.

Υπενθυμίζεται ότι τα πέντε τραπεζικά ιδρύματα που πλήττονται από τις νέες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι οι Sberbank, VTB, Gazprombank, Vneshekonombank (VEB) και Rosselkhozbank.

Από οικονομικής πλευράς, οι ρωσικές τράπεζες και εταιρείες χρωστούν περισσότερα από 600 δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένους δανειστές. Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, πάνω από 150 δισεκατομμύρια δολάρια χρέους θα ωριμάσουν το 2014. Δεδομένου ότι στα Δυτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχει απαγορευτεί να δώσουν νέα δάνεια σε ορισμένες ρωσικές εταιρείες (συμπεριλαμβανομένων πολλών από τις σημαντικότερες τράπεζες της Ρωσίας), οι ρωσικές εταιρείες θα δυσκολευτούν εξαιρετικά για να βρουν αναχρηματοδότηση.

Κατά τα επόμενα χρόνια, καθώς οι επιχειρήσεις αυτές θα αγωνίζονται, θα χρειαστούν πιθανότατα κυβερνητική βοήθεια ή θα αντιμετωπίσουν την αποτυχία. Και αυτό θα μειώσει περαιτέρω τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές τής Ρωσίας.

Από την πλευρά τής ενέργειας, οι τρέχουσες κυρώσεις δεν απαγορεύουν την εισαγωγή βασικών πηγών ενέργειας όπως το υγροποιημένο φυσικό αέριο, από την Ρωσία αλλά απαγορεύουν την εξαγωγή βασικών τεχνολογιών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ, που θα βοηθούσε την Ρωσία να αναπτύξει την ικανότητά της να εξορύσσει και να επεξεργάζεται πετρέλαιο από κοιτάσματα σε βαθέα ύδατα, στην αρκτική, και σε σχιστολιθικά πεδία.

Με δεδομένη την μείωση της παραγωγής πετρελαίου τής Ρωσίας μετά την κορύφωσή της στην δεκαετία τού 1980 - και αναμένοντας επιπλέον μειώσεις στο μέλλον δεδομένου ότι είναι όλο και πιο δύσκολο και πιο δαπανηρό για την Ρωσία να αξιοποιεί τα υπάρχοντα κοιτάσματα – το να γίνει πιο δύσκολο για την Ρωσία να εκμεταλλευτεί νέους πόρους απειλεί σοβαρά την μακροπρόθεσμη υγεία τού τομέα ενέργειας της χώρας.

 

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v