RBS και Lloyds απειλούν ότι θα φύγουν από την Σκωτία

Γίνεται η Royal Bank of Scotland να μην έχει έδρα στην Σκωτία; Κι όμως, αυτός είναι ο σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης της τράπεζας εάν το δημοψήφισμα οδηγήσει σε ανεξαρτησία. Με μεταφορά έδρας από το Εδιμβούργο στο Λονδίνο απειλεί και η Lloyds.

RBS και Lloyds απειλούν ότι θα φύγουν από την Σκωτία

Έτοιμες για όλα τα ενδεχόμενα δηλώνουν οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Βρετανίας που έχουν βασική έδρα στην Σκωτία. Royal Bank of Scotland και Lloyds Banking Group δηλώνουν μάλιστα ότι σε περίπτωση επικράτησης του «Ναι» στο δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου, θα μεταφέρουν την έδρα τους εκτός Σκωτίας.

«H RBS πιστεύει ότι θα ήταν αναγκαία η αλλαγή έδρας» αναφέρει η σχετική χρηματιστηριακή ανακοίνωση και συμπληρώνει: «Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία είναι θέμα του λαού της Σκωτίας. Η Σκωτία ήταν η πατρίδα της RBS από το 1727. Η RBS σκοπεύει να διατηρήσει σημαντικό επίπεδο των δραστηριοτήτων της και απασχόλησης στην Σκωτία για να στηρίξει τους πελάτες της και τις δραστηριότητες όλης της τράπεζας».

Στην ετήσια έκθεσή της, η RBS είχε επισημάνει ότι υπάρχουν «ουσιαστικές αβεβαιότητες» που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πιστοληπτική της αξιολόγηση σε περίπτωση επικράτησης του «Ναι». Μεταξύ των αβεβαιοτήτων αναφέρει τις «δημοσιονομικές, νομισματικές, νομικές και ρυθμιστικές» αλλαγές με τη δημιουργία ενός νέου κράτους.  

Το βράδυ της Τετάρτης και η Lloyds Banking Group επιβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει σε αλλαγή έδρας από το Εδιμβούργο στο Λονδίνο σε περίπτωση νίκης του «Ναι».

Το μέλλον του χρηματοπιστωτικού κλάδου της Σκωτίας εξελίσσεται σε ένα από τα πιο φλέγοντα ζητήματα ενόψει του δημοψηφίσματος. Μέχρι τώρα, Lloyds και RBS απέφευγαν να εμπλακούν στην ευρύτερη συζήτηση και να αποκαλύψουν τα σχέδιά τους. Οι δύο τράπεζες είναι οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Σκωτίας, αλλά ο μεγαλύτερος πελάτης τους δεν είναι άλλος από την βρετανική κυβέρνηση.

Η Lloyds επεσήμανε πως το τελευταίο διάστημα δέχθηκε καταιγισμό ερωτημάτων από πελάτες, μετόχους και ομολογιούχους αναφορικά με τα σχέδιά της ενόψει του δημοψηφίσματος. «Το μέγεθος της πιθανής αλλαγής είναι προς το παρόν αβέβαιο, αλλά έχουμε σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης που περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων νομικών προσώπων στην Αγγλία. Αυτή είναι μία νομική διαδικασία και δεν θα πρέπει να υπάρξουν θέματα που θα επηρεάσουν τους πελάτες ή τις δραστηριότητές μας» αναφέρει η χρηματιστηριακή ανακοίνωση της Lloyds.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v