Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Πλεόνασμα ρεκόρ το 2014 βλέπει το Ifo

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα εμφανίσει πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών $280 δισ. το 2014 ή 7,2% του ΑΕΠ, προβλέπει το Ifo.

Γερμανία: Πλεόνασμα ρεκόρ το 2014 βλέπει το Ifo

Σε επίπεδα ρεκόρ θα ανέλθει το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας το 2014, ανακοίνωσε την Πέμπτη το ινστιτούτο Ifo.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη χρονιά η Γερμανία δέχθηκε πυρά από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση για το πλεόνασμα της. Τους τελευταίους μήνες δέχεται πιέσεις από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες για να τονώσει την ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το ινστιτούτο με έδρα το Μόναχο υπολογίζει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα εμφανίσει πλεόνασμα $280 δισ. το 2014, το μεγαλύτερο στον κόσμο. Η Κίνα αναμένεται να ακολουθήσει στην δεύτερη θέση, με πλεόνασμα $230 δισ. και τρίτη θα είναι η Σαουδική Αραβία.

«Για την Γερμανία το εμπόριο αγαθών είναι το κλειδί» σημείωσε ο οικονομολόγος του Ifo, Steffen Henzel.

Σε ευρώ το γερμανικό πλεόνασμα το 2014 θα φτάσει τα 200 δισ., πάνω από 192 δισ. την περασμένη χρονιά και 196 δισ. το 2012.

Ο κ. Henzel υποστήριξε πως οι επενδύσεις στο εξωτερικό, την στιγμή που υπάρχει έλλειψη χρημάτων για επενδύσεις στο εσωτερικό, δεν αποτελούν καλό μοντέλο μακροπρόθεσμα. Ο ίδιος δήλωσε πως βλέπει λίγες πιθανότητες συρρίκνωσης του πλεονάσματος βραχυπρόθεσμα.

Ένα πλεόνασμα €200 δισ. θα αντιστοιχεί στο 7,2% του ΑΕΠ, με βάση τις τρέχουσες προβλέψεις για την γερμανική ανάπτυξη.  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαμηνύσει πως πλεονάσματα πάνω από 6% του ΑΕΠ, αν διατηρηθούν μακροπρόθεσμα, μπορούν να απειλήσουν την οικονομική σταθερότητα.

Η Γερμανία εμφανίζει πλεονάσματα πάνω από 6% από το 2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v