BES: Έδινε κρυφά δάνεια στην ESI μέσω Παναμά

Μεταξύ του 2012 και του 2014 η BES δημιούργησε γραμμές πίστωσης με μια μικρή τράπεζα στον Παναμά, η οποία είχε συγκροτηθεί σχεδόν αποκλειστικά για την αγορά χρέους που εξέδιδε η ESI. «Αναταράξεις» στην Τράπεζα της Πορτογαλίας.

BES: Έδινε κρυφά δάνεια στην ESI μέσω Παναμά

Η Banco Espirito Santo δάνειζε κρυφά χρήματα στην μητρική της για δύο χρόνια, σύμφωνα με νέα έγγραφα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας. 

Όπως μεταδίδουν οι F.T., η BES χορηγούσε αδήλωτα δάνεια στην Espirito Santo International, μέσω του Παναμά.

Η έκθεση στο χρέος της ESI οδήγησε στην διάσωση της BES τον Αύγουστο. Αλλά ενώ η Τράπεζα της Πορτογαλίας είχε ανακοινώσει τότε πως είχε εντοπίσει «ύποπτα δάνεια» σε εταιρείες της ESI, δεν ήταν γνωστό μέχρι σήμερα ότι είχε εγκαθιδρυθεί μηχανισμός που χορηγούσε δάνεια μέσω του Παναμά.

Το σκάνδαλο στην BES έχει οδηγήσει ήδη σε αλλαγές στην διοίκηση της Τράπεζας της Πορτογαλίας, η οποία αυτήν την εβδομάδα αντικατέστησε τον αξιωματούχο που ήταν υπεύθυνος για την εποπτεία των τραπεζών.

«Η Τράπεζα της Πορτογαλίας δεν κατάφερε να διδαχτεί από τα μαθήματα των προηγούμενων τραπεζικών χρεοκοπιών» ανέφερε Πορτογάλος τραπεζίτης την Πέμπτη. «Η εποπτεία ήταν πολύ χαλαρή. Οι κανονισμοί που είναι γραμμένοι στο χαρτί δεν εφαρμόστηκαν με επιτυχία» πρόσθεσε.

Τα έγγραφα που επικαλούνται οι F.T. δείχνουν πως μεταξύ του 2012 και του 2014 η BES δημιούργησε γραμμές πίστωσης με μια μικρή τράπεζα στον Παναμά που άνηκε στον όμιλο Espirito Santo Financial Group, ο οποίος χρησιμοποίησε τα χρήματα για να αγοράσει χρέος που εξέδωσε η ESI.

Αν και στις εκθέσεις της η BES σημείωνε πως είχε πιστωτική έκθεση στην ES Bank Panama, δεν ανέφερε πως τα δάνεια αυτά χρησιμοποιούνταν από την ESI ή άλλες εταιρείες που συνδέονταν με την ESFG. Η κρυφή έκθεση της τράπεζας στις προβληματικές εταιρείες του ομίλου αυξήθηκε και τον Ιούλιο ανακοινώθηκαν ζημίες €3,6 δισ.

Η τράπεζα στον Παναμά είχε συγκροτηθεί σχεδόν αποκλειστικά για την αγορά χρέους που εξέδιδε η ESI και οι θυγατρικές της Rioforte και Espirito Santo Irmaos.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v