Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Hewlett Packard:Πρόστιμο $59 εκατ. για δωροδοκίες στη Ρωσία

Βαριά η καμπάνα για τη Hewlett Packard. Στο φως οι αμαρτωλές business σε Ρωσία, Πολωνία και Μεξικό. Το μυστικό ταμείο για τις δωροδοκίες υπαλλήλων και τα διπλά βιβλία. Λάδωσαν για να πάρουν συμβόλαιο με την γενική εισαγγελία της Ρωσίας.

Hewlett Packard:Πρόστιμο $59 εκατ. για δωροδοκίες στη Ρωσία

Πρόστιμο ύψους 58,8 εκατ. δολαρίων επέβαλε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης στην Hewlett Packard με την κατηγορία της δωροδοκίας Ρώσων αξιωματούχων. Στο πλαίσιο του διακανονισμού, η ίδια η εταιρεία ομολόγησε ότι παραβίασε τη νομοθεσία περί διαφθοράς και αναγνώρισε ότι η θυγατρική της στη Ρωσία (HP Russia) είχε δημιουργήσει μυστικό ταμείο αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων από το οποίο αντλούσε χρήματα για δωροδοκίες. Με αυτό τον τρόπο, η ΗΡ πέτυχε συμβόλαιο με τη γενική εισαγγελία της Ρωσίας.

«Η θυγατρική της Ρωσίας στην Hewlett Packard στη Ρωσίας χρησιμοποίησε δωρεές εκατομμυρίων δολαρίων από ένα μυστικό ταμείο, ώστε να εξασφαλίσει κερδοφόρα κρατικά συμβόλαια» δήλωσε ο γενικός αντιεισαγγελέας Marshal Miller και συμπλήρωσε: «Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το βασικό κρατικό συμβόλαιο για το οποίο γίνεται λόγος ήταν για την ανώτατη εισαγγελική αρχή της Ρωσίας».

Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο, ΗΡ κλήθηκε να καταβάλει πρόστιμο 108 εκατ. δολαρίων για το διακανονισμό αντίστοιχων ερευνών περί δωροδοκίας που αφορούσαν συμβόλαια της εταιρείας στη Ρωσία, την Πολωνία και το Μεξικό.

Σύμφωνα με τις αρχές, η θυγατρική της ΗΡ στη Ρωσία κατέβαλε περισσότερα από 2 εκατ. δολάρια σε δωροδοκίες μέσω αντιπροσώπων και διαφόρων εικονικών εταιρειών, είχε διπλά βιβλία και πολλά κρυφά αρχεία. 

«Για περισσότερο από μία δεκαετία, τα στελέχη της ΗΡ Russia συμμετείχαν σε ένα περίπλοκο σχήμα δωροδοκιών προς κυβερνητικούς αξιωματούχους με αντάλλαγμα μεγάλα συμβόλαια» δήλωσε ο Andrew McCabe, ανώτατος αξιωματούχος του FBI.

Στην Πολωνία, εκτιμάται ότι η ΗΡ έδωσε σε κυβερνητικούς αξιωματούχους δώρα και μετρητά αξίας μεγαλύτερης των 600.000 δολ.  και στο Μεξικό υπολογίζεται ότι δόθηκαν προμήθειες άνω του 1 εκατ. δολ. για την ανάθεση συμβολαίου από την κρατική πετρελαϊκή Pemex.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v