Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων ψάχνει η Ευρώπη

Επενδύσεις σε έρευνα και υποδομές θέλει να στηρίξει η Ε.Ε., δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ μετά το Ecofin. Το γαλλογερμανικό σχέδιο για ενίσχυση των επενδύσεων και οι τέσσερις προτάσεις που εξετάστηκαν. «Οk» σε Ιρλανδία για ταχύτερη αποπληρωμή ΔΝΤ.

Τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων ψάχνει η Ευρώπη

Τρόπους να πέσουν δισεκατομμύρια ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία χωρίς να αυξηθούν τα χρέη αναζήτησαν το Σάββατο οι ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών στο Ecofin του Μιλάνου.

Με τα επιτόκια της Ευρώπης ήδη σε ιστορικά χαμηλά, οι υπουργοί οικονομικών αναζητούν ρηξικέλευθες λύσεις για να βοηθήσουν την ανάπτυξη αλλά και την ανεργία – ρεκόρ στην Ένωση. Η εξεύρεση τρόπων να ενισχυθεί η ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι κρίσιμη για την οικονομική ανάκαμψη της Ε.Ε.

Όπως δήλωσε ο ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να στηρίξει επενδύσεις στα πεδία της εκπαίδευσης, της έρευνας και των υποδομών προκειμένου να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη.

«Η ανάπτυξη επιτυγχάνεται ως επί το πλείστον μέσω των ιδιωτικών επενδύσεων» τόνισε κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Μιλάνο της Ιταλίας. «Πρωτίστως θα πρέπει να δούμε πώς θα δημιουργήσουμε περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις, ανοίγοντας αγορές, βελτιώνοντας τη λειτουργία τους οι κυβερνήσεις και επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ευρώπη», τόνισε ο Ντάισελμπλουμ, αναφέροντας ως σημαντικότερα επενδυτικά πεδία αυτά της έρευνας και της εκπαίδευσης.

Ο ολλανδός πρόεδρος του Eurogroup τάχθηκε υπέρ ενός συνδυασμού δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων, ενώ ο επίτροπος Οικονομικών Γίρκι Κατάινεν έκανε λόγο για στοχευμένες δαπάνες στα πεδία των καινοτομιών και της έρευνας. «Εάν διατεθούν έξυπνα οι πόροι, θα ενισχυθεί η ευημερία των πολιτών», τόνισε ο φιλανδός επίτροπος.

Ανάλογες ήταν και οι προτάσεις των Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Μισέλ Σαπέν στο «στρατηγικό σχέδιο» που παρουσίασαν στους ομολόγους τους. Οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανία και Γαλλίας παρουσίασαν σχέδιο ενίσχυσης των επενδύσεων με κεντρικό ρόλο για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. «Δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις δεν τίθενται διαζευκτικά» τόνισε ο Μισέλ Σαπέν, ενώ ο ιταλός ομόλογός του Πιερκάρλο Πάντοαν υποστήριξε ότι οι δημόσιες επενδύσεις έχουν ρόλο μοχλού προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις.

«Εξετάζουμε εργαλεία που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν επενδύσεις», δήλωνε πριν την εκκίνηση του Ecofin ο ιταλός υπουργός Οικονομικών. «Προφανώς τα κεφάλαια θα προέλθουν κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα αλλά φυσικά, κεφάλαια και πηγές από το δημόσιο τομέα είναι απαραίτητα για να δημιουργηθεί μόχλευση», σημείωσε.

Σημειώνεται ότι η ευρωπαϊκή οικονομία, με το 25% της παγκόσμιας παραγωγής, αναπτύχθηκε με ρυθμό μόλις 0,1% του ΑΕΠ πέρυσι ενώ τα επίπεδα ανεργίας είναι διπλάσια από αυτά των ΗΠΑ, με 25 εκατομμύρια ανέργους.

Σε ομιλία του στο Μιλάνο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι περιέγραψε τις επιχειρηματικές επενδύσεις ως «ένα από τα μεγάλα θύματα της κρίσης», τονίζοντας ότι έχουν υποχωρήσει κατά 20% από το 2008. 

Οι τέσσερις προτάσεις στο τραπέζι

Στο τραπέζι έπεσαν προτάσεις όπως μια πανευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά ή ένα κολοσσιαίο επενδυτικό fund. Υπενθυμίζεται ότι η Πολωνία έχει καταθέσεις πρόταση για Ευρωπαϊκή Εταιρία Επενδύσεων με ενεργητικό 700 δισ. ευρώ, ενώ η ΕΚΤ σχεδιάζει την «ανάσταση» της ευρωπαϊκής αγοράς ενυπόθηκων τίτλων.

Από την πλευρά του, ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ζητά ένα επενδυτικό πρόγραμμα 300 δις. ευρώ για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Η ιταλική πρόταση κάνει λόγο για μια πανευρωπαϊκή αγορά, στην οποία θα μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια μικρότερες επιχειρήσεις, με βάση την ιταλική νομοθεσία «μίνι – ομολόγων» που επιτρέπει εκδόσεις από μη εισηγμένες εταιρίες.

Πράσινο φως σε Ιρλανδία για γρηγορότερη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Όπως δήλωσε μετά το Ecofin ο ιρλανδός υπουργός οικονομικών Michael Noonan, έλαβε πολιτική έγκριση από τους υπουργούς της Ε.Ε. για να προχωρήσει σε ταχύτερη αποπληρωμή των δανείων ύψους 18 δις. ευρώ που έχει λάβει η Ιρλανδία από το ΔΝΤ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v