Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BIS: Ανακάμπτει η εμπιστοσύνη στις τράπεζες

Την αύξηση του διασυνοριακού διατραπεζικού δανεισμού για πρώτη φορά από το 2011 καταγράφει έκθεση της BIS. Σημαντική ένδειξη επιστροφής της εμπιστοσύνης. «Καμπανάκι» για τις αναδυόμενες αγορές λόγω εκτίναξης του ενεργητικού των funds που δραστηριοποιούνται εκεί.

BIS: Ανακάμπτει η εμπιστοσύνη στις τράπεζες

Οι τράπεζες έχουν ενισχύσει τον διασυνοριακό δανεισμό τους για πρώτη φορά την τελευταία τριετία, ένδειξη ότι ανακάμπτει η εμπιστοσύνη στον κλάδο μετά από χρόνια αβεβαιότητας, τονίζει έκθεση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), γνωστή και ως τράπεζα των κεντρικών τραπεζών.

Η BIS ανακοίνωσε ότι ο διασυνοριακός δανεισμός αυξήθηκε στα 580 δισ. ευρώ το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε το Μάρτιο. Είναι η πρώτη σημαντική αύξηση από τα τέλη του 2011, υπογραμμίζει. Σημειώνεται ότι ο διασυνοριακός δανεισμός αποτελεί σημαντική μέτρηση για τις τράπεζες, καθώς αντανακλά τον βαθμό εμπιστοσύνης τους στις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Η αύξηση του δανεισμού εντοπίζεται σε διάφορες χώρες και κλάδους, αν και η πιο σημαντική αύξηση λαμβάνει χώρα στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στυον κόσμο, όπου οι εταιρίεςέχουν δανειστεί πάνω από 1 τρις. Δολάρια από ξένες τράπεζες.

Στην ευρωζώνη, ο διασυνοριακός διατραπεζικός δανεισμός ενισχύθηκε για πρώτη φορά από τις αρχές του 2012, υποδηλώνοντας ότι επιστρέφει η εμπιστοσύνη των ξένων τραπεζών στα ιδρύματα της ευρωζώνης.

Καμπανάκι για αναδυόμενες αγορές

Πηγή κινδύνων για τις αναδυόμενες αγορές αποτελεί ο κλάδος διαχείρισης κεφαλαίων λόγω του μεγάλου μεγέθους του και της νοοτροπίας όχλου των επενδυτών, παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τη μεταβλητότητα στις αγορές, αναφέρει η τράπεζα.

Στην τριμηνιαία έκθεσή της, η BIS αναφέρει ότι το «ξεπούλημα» που προκάλεσε κλυδωνισμούς στις αναδυόμενες αγορές πέρυσι αποτελεί υπενθύμιση του πώς «η δραστηριότητα μεγάλων διαχειριστών κεφαλαίων μπορεί να επηρεάσει σημαντικά μικρές αγορές χωρίς επαρκή ρευστότητα».

Η παρουσία και η επιρροή των διαχειριστών κεφαλαίων στις αναδυόμενες οικονομίες έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, σημειώνει η BIS, επικαλούμενη στοιχεία που δείχνουν ότι τα funds που επενδύουν σε ομόλογα αναδυόμενων αγορών έχουν τετραπλασιάσει το ενεργητικό τους από το 2007, στο 1,4 τρισ. δολάρια.

Ενώ αναγνωρίζει τα οφέλη των ξένων επενδύσεων για τις διεθνείς αγορές, η BIS σημειώνει ότι οι διαδοχικές κρίσεις έχουν δείξει πώς οι επενδυτές μπορούν να αποσταθεροποιήσουν τις αναδυόμενες αγορές «μεγενθύνοντας τις ανοδικές και πτωτικές κινήσεις στις αγορές», όπως αναφέρει.

Παράλληλα, η BIS χτυπά «καμπανάκι» και για τον υπέρμετρο διεθνή δανεισμό εταιριών σε αναδυόμενες αγορές, καθώς πλέον υπερβαίνει το σύνολο της παραγωγής στις τοπικές οικονομίες, καθιστώντας τους ομολογιούχους πιο ευάλωτους σε επιτοκιακά ή νομισματικά ρίσκα.

Οι επιχειρήσεις από τη Βραζιλία έως την Κίνα θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν χρέος ύψους 90 δισ. δολαρίων του χρόνου και 130 δισ. έως το 2018, αναφέρει η έκθεση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v