Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κολοσσοί της Ευρώπης κρατούν τα μετρητά τους

Ρευστότητα και όχι επενδύσεις προτιμούν οι μεγάλες επενδύσεις στην Ευρώπη. Τα ταμειακά τους διαθέσιμα αυξήθηκαν κατά 50 δισ. Για δομική αλλαγή κάνουν λόγο οι επενδυτές. Ο ρόλος των τραπεζών και οι εξελίξεις στην αγορά ομολόγων.

Οι κολοσσοί της Ευρώπης κρατούν τα μετρητά τους

Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Γηραιάς Ηπείρου στρέφονται εκ νέου στη διακράτηση της ρευστότητας παρά τις ενδείξεις για βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στην ευρωζώνη.

«Η διατήρηση της ρευστότητας αντί για επενδύσεις είναι μία δραστική αλλαγή από την χρηματοοικονομική κρίση και φαίνεται πως είναι μία νέα συμπεριφορά που θα διατηρηθεί» δήλωσε ο Κρις Τζεντλ, της Deloitte. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Deloitte, oι εισηγμένες επιχειρήσεις στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική αύξησαν την ακαθάριστη ταμειακή τους θέση στα 1 τρισ. δολ. φέτος έναντι 700 δισ. δολ., πριν την χρηματοοικονομική κρίση (στοιχεία 2007). Τους τελευταίους 12 μήνες, οι 1.200 επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στο δείκτη Bloomberg Emea έχουν αυξήσει τα διαθέσιμα ρευστά τους κατά 47 δισ. ευρώ.

«Είναι σαφές ότι οι επιχειρήσεις ενισχύουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα» εξηγεί ο Γκάρεθ Γουίλιαμς, της Standard & Poor’s και συμπληρώνει: «Υπάρχει μία δομική αλλαγή. Εάν κάτι γίνει και οι συνθήκες επιδεινωθούν και πάλι, οι τράπεζες δεν θα είναι εκεί για να προσφέρουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις όπως έκαναν πάντα».

Μία ακόμη αιτία όμως, είναι οι εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες στις αγορές εταιρικών ομολόγων όπου οι αποδόσεις βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, εξέλιξη που επιτρέπει στις μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε πολύ φτηνή χρηματοδότηση. Η ρευστότητα της Siemens διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στα 8,2 δισ. ευρώ, αλλά ο καθαρός δανεισμός της υπερδιπλασιάστηκε από 2,8 δισ. ευρώ στα 5,6 δισ. ευρώ  από το Σεπτέμβριο του 2013 μέχρι τον Ιούνιο του 2014. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v