Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΟΣΑ: Η Ευρώπη χρειάζεται ποσοτική χαλάρωση

Ο ΟΟΣΑ υποβαθμίζει τις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία και την ευρωζώνη. Ζητά ρητά από την ΕΚΤ να προχωρήσει σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Εντείνονται οι πιέσεις στη Φρανκφούρτη εν όψει του G20.

ΟΟΣΑ: Η Ευρώπη χρειάζεται ποσοτική χαλάρωση

Σε πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάκαμψη των μεγαλύτερων ανεπτυγμένων οικονομιών προχώρησε ο ΟΟΣΑ καλώντας την ΕΚΤ να προχωρήσει σε πιο επιθετικά μέτρα για την τόνωση της οικονομίας. Συγκεκριμένα, ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε επί τα χείρω τον στόχο ανάπτυξης των μελών του στο 0,8% για το 2014 και στο 1,1% για τον επόμενο χρόνο. Στην προηγούμενη έκθεση του Μαΐου,  προέβλεπε ανάπτυξη 1,2% για το 2014 και 1,7% για τον επόμενο χρόνο.

Με αυτήν την έκθεση, ο ΟΟΣΑ εντείνει τις πιέσεις προς την ΕΚΤ εν όψει της συνόδου του G20 αυτήν την εβδομάδα στην Αυστραλία. "Οι ΗΠΑ αναμένεται να ασκήσουν πιέσεις στις ευρωπαϊκές χώρες ώστε να υιοθετήσουν μέτρα για την ενίσχυση της ζήτησης και της οικονομικής ανάπτυξης, εν όψει του αποπληθωριστικού κινδύνου, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ" αναφέρει το πρακτορείο Reuters. 

"Δεδομένων των προβλέψεων για χαμηλή ανάπτυξη και του κινδύνου περαιτέρω μείωσης της ζήτησης εάν ο πληθωρισμός παραμείνει κοντά σε μηδενικά επίπεδα ή γίνει αρνητικός, ο ΟΟΣΑ συνιστά περισσότερη νομισματική στήριξη για την ευρωζώνη" σημειώνει ξεκάθαρα η ανακοίνωση του ΟΟΣΑ και συμπληρώνει: "Τα τελευταία μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ευπρόσδεκτα, αλλά χρειάζονται κι άλλα, συμπεριλαμβανομένης της ποσοτικής χαλάρωσης".

"Υπάρχει απόκλιση μεταξύ των μεγάλων οικονομιών. Η ανάκαμψη στις ΗΠΑ παραμένει ισχυρή, ενώ η Ιαπωνία και η Κίνα βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης. Αντιθέτως, η ευρωζώνη φαίνεται πως θα παραμείνει αδύναμη βραχυπρόθεσμα" αναφέρει ο ΟΟΣΑ στην έκθεση του Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, για το 2014 προβλέπει ότι η ευρωζώνη θα καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 0,8% (έναντι αρχικής εκτίμησης στο 1,2%) και 1,1% το 2015 (από 1,7%). Για τη Γερμανία προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 1,5% τόσο για το 2014 όσο και για το 2015, για τη Γαλλία 0,4% φέτος και 1% τον επόμενο χρόνο, ενώ η ιταλική οικονομία εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί φέτος κατά 0,4% για να καταγράψει οριακή ανάπτυξη 0,1% το 2015.

Στον αντίποδα για τις ΗΠΑ προβλέπει πλέον ανάπτυξη 2,1% για το 2014 (έναντι αρχικής εκτίμησης στο 2,6%) και 3,1% για τον επόμενο χρόνο.

"Η ανάκαμψη στην ευρωζώνη παραμένει απογοητευτική, κυρίως στις μεγαλύτερες χώρες, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία. Η εμπιστοσύνη αποδυναμώνεται ξανά και η αναιμική ζήτηση αντικατοπτρίζεται στην πτώση του πληθωρισμού που βρίσκεται κοντά σε μηδενικό επίπεδο συνολικά στην ευρωζώνη και σε αρνητικό επίπεδο σε αρκετές χώρες. Η επιστροφή πολλών χωρών της περιφέρειας στην ανάπτυξη είναι ενθαρρυντική, αλλά μεγάλος αριθμός αυτών εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικά δομικά και δημοσιονομικά προβλήματα, σε συνδυασμό με την κληρονομιά του υψηλού χρέους". 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v