Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Πρώτη πτώση πληθωρισμού (-0,2%) σε 16 μήνες

Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι μετά το «ξέσπασμα» του πληθωρισμού νωρίτερα στο έτος, οι πιέσεις σε επίπεδο χονδρικής και λιανικής εκτονώθηκαν προς τα τέλη του καλοκαιριού.

ΗΠΑ: Πρώτη πτώση πληθωρισμού (-0,2%) σε 16 μήνες

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε τον Αυγουστο στις ΗΠΑ, για πρώτη φορά σε 16 μήνες, κυρίως λόγω της πτώσης στις τιμές της βενζίνης. Ο δείκτης τιμών υποχώρησε 0,2% σε σύγκριση με τον Ιούλιο. Το υπουργείο εμπορίου ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,7% σε ετήσια βάση.

Οι αναλυτές περίμεναν ανάπτυξη πληθωρισμού 1,9% στο 12μηνο, σε σύγκριση με το ζενίθ του 2% τον Ιούλιο. 

Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι μετά το «ξέσπασμα» του πληθωρισμού νωρίτερα στο έτος, οι πιέσεις σε επίπεδο χονδρικής και λιανικής εκτονώθηκαν προς τα τέλη του καλοκαιριού, κυρίως της πτώσης στο κόστος της βενζίνης και της σχετικής σταθερότητας στις τιμές τροφίμων.

Αναλυτές σχολιάζουν ότι με τον πληθωρισμό να παραμένει κάτω από το 2%, η κεντρική τράπεζα Federal Reserve πιθανότατα θα συντηρήσει την τρέχουσα «βραδεία» στρατηγική της στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων και τα επιτοκια. Η Fed ολοκληρώνει σήμερα την τακτική συνεδρίαση Σεπτεμβρίου και οι επενδυτές αναμένουν εναγωνίως τα αποτελέσματα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v