Schaeuble: Aνοιχτός σε φοροελαφρύνσεις για R&D

Θετικός στην εφαρμογή λύσεων σαν και αυτή του «patent box» στη Βρετανία δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble.

Schaeuble: Aνοιχτός σε φοροελαφρύνσεις για R&D

O Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble δήλωσε ότι θα εξέταζε την θέσπιση φοροελαφρύνσεων σε εταιρείες για έσοδα που προέρχονται από έρευνα και εξέλιξη πατεντών, εφόσον εγκαθιδρύονταν ενιαίοι κανονισμοί για την αποτροπή αθέμιτου ανταγωνισμού στις ξένες επενδύσεις. 

Σε συνέντευξη του στο Reuters, ο κ. Schaeuble υποστήριξε πως πρωτοβουλίες σαν και αυτή του «patent box» στην Βρετανία μπορεί να έχουν αποτελέσματα ακόμα και στην Γερμανία, αν ήταν μέρος μιας διεθνούς λύσης. 

Ο ίδιος τόνισε πάντως πως οι φοροαπαλλαγές πρέπει να συνδέονται με την διεξαγωγή έρευνας σε μια χώρα. «Ζητούμε να δίνονται φοροελαφρύνσεις σε πατέντες και άδειες από μια κυβέρνηση μόνο αν συνδέονται με δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης εντός της χώρας» σημείωσε. 

«Aν έχουμε μια τέτοια λύση, τα έσοδα από πατέντες δεν μπορούν να μεταφέρονται αυθαίρετα. Τότε μπορούμε να εξετάσουμε μια αντίστοιχη λύση και στη Γερμανία, όπως και στις άλλες χώρες. Αυτό πρέπει να ενσωματωθεί σε μια ευρωπαϊκή και διεθνή λύση» τόνισε ο Γερμανός υπουργός.

Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα η Γερμανία δεν έχει εγκρίνει φορολογικά κίνητρα για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και τα έσοδα από πατέντες και άδειες στη χώρα φορολογούνται όπως και τα υπόλοιπα εταιρικά κέρδη, στο 30%. Στην Βρετανία αντίθετα φορολογούνται με 10%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v