Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed: Διατηρεί το guidance για χαμηλά επιτόκια

Στα $15 δισ. περιόρισε τις μηνιαίες αγορές χρεογράφων η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ. Διατηρεί το «guidance» για τα επιτόκια. Βλέπει αδυναμίες στην αγορά εργασίας. Αρνητική ψήφος από δύο αξιωματούχους. Πρόβλεψη για επιτόκιο 1,375% στο τέλος του 2015.

Fed: Διατηρεί το guidance για χαμηλά επιτόκια

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι προχωράει σε νέα μείωση των μηνιαίων αγορών χρεογράφων κατά $10 δισ., αφήνοντας το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) σε τροχιά ολοκλήρωσης τον επόμενο μήνα.

Mετά την σημερινή έβδομη διαδοχική μείωση κατά €10 δισ., το πρόγραμμα αγορών στοιχείων ενεργητικού μειώνεται στα $15 δισ. ανά μήνα.

Η Fed ανακοίνωσε ακόμα ότι διατηρεί το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο επίπεδο του 0,0% με 0,25%.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ επαναλαμβάνει την υπόσχεση για διατήρηση των επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα για «σημαντική περίοδο» και επανέλαβε τις ανησυχίες για τις αδυναμίες που εμφανίζει η αγορά εργασίας. Σημειώνεται πως πολλοί αναλυτές προέβλεπαν ότι η κεντρική τράπεζα θα αλλάξει την καθοδήγηση (guidance) για την μελλοντική πορεία των επιτοκίων, δεδομένης της γενικότερης βελτίωσης των οικονομικών στοιχείων. 

«Σε γενικές γραμμές οι συνθήκες στην αγορά εργασίας έχουν βελτιωθεί περαιτέρω, ωστόσο το ποσοστό ανεργίας δεν έχει αλλάξει σημαντικά» σημειώνεται στην ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας.

Οι αξιωματούχοι της Fed Ρίτσαρντ Φίσερ και Τσαρλς Πλόσερ διαφώνησαν με τις αποφάσεις της επιτροπής.

Πτώση ανεργίας κάτω από το 5% το 2017

Η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι το ποσοστό της ανεργίας μπορεί να υποχωρήσει κάτω από το 5% ως το 2017, αν και αναμένει επιβράδυνση της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα, στις τριμηνιαίες εκτιμήσεις της η Fed προβλέπει πως η ανεργία μπορεί να μειωθεί μεταξύ 4,9% και 5,3% το 2017 από 6,1% σήμερα.

Ωστόσο ο ρυθμός ανάπτυξης ενδέχεται να επιβραδυνθεί στο 2,3% - 2,5% το 2017 από 2,6% - 2,9% το 2016 και 2,6% - 3% το 2015.

Οι αξιωματούχοι της Fed ανέβασαν την μέση πρόβλεψη για τα επιτόκια στο τέλος του 2015 στο 1,375%, από 1,125% τον Ιούνιο.

Το επιτόκιο αναμένεται να ανέλθει στο 3,7% στο τέλος του 2017, όσο προβλεπόταν και τον Ιούνιο. 

Γέλεν: Χωρίς χρονοδιάγραμμα η «σημαντική περίοδος» για επιτόκια

Η επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι η υπόσχεση για διατήρηση των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για «σημαντική περίοδο» εξαρτάται από τα μελλοντικά οικονομικά στοιχεία.

«Το outlook δεν έχει αλλάξει σημαντικά από τον Ιούνιο και η Επιτροπή ένιωσε άνετα με αυτήν την φράση» σημείωσε η κ. Γέλεν στη συνέντευξη τύπου μετά την συνεδρίαση της Fed.

«Θέλω να τονίσω πως δεν υπάρχει μηχανική ερμηνεία για το τι σημαίνει ο όρος “σημαντική περίοδος”» ανέφερε.

«Όπως έχω επαναλάβει, οι αποφάσεις που κάνει η επιτροπή σχετικά με το ποια είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για την αύξηση του στόχου για τα επιτόκια θα εξαρτηθούν από τα οικονομικά στοιχεία» πρόσθεσε.

«Αν ο ρυθμός της προόδου προς την επίτευξη των στόχων μας γίνει ταχύτερος, αν επιταχυνθεί, είναι πιθανό η επιτροπή να αρχίσει να ανεβάζει τον στόχο για τα επιτόκια νωρίτερα από ότι προβλέπεται τώρα και ίσως αυξήσει τα επιτόκια με ταχύτερο ρυθμό. Και το αντίστοιχο είναι επίσης αλήθεια, αν αλλάξουν οι προβλέψεις» σημείωσε.

Παράλληλα, η κ. Γέλεν διευκρίνισε πως η αγορά εργασίας συνεχίζει να εμφανίζει σημάδια αδυναμίες, όπως η χαμηλή συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό και η παραμονή εργαζομένων σε θέσεις μερικής απασχόλησης.

«Υπάρχουν ακόμα πολλοί άνθρωποι που αναζητούν εργασία και δεν μπορούν να βρουν» υποστήριξε η κ. Γέλεν. «Πολλοί που εργάζονται σε θέσεις μερικής απασχόλησης αλλά θα ήθελαν θέσεις πλήρους απασχόλησης. Και πολλοί που δεν αναζητούν εργασία, αλλά θα το έκαναν αν η αγορά εργασίας ήταν ισχυρότερη. Όπως σημειώνεται και στην ανακοίνωση της FOMC, μια σειρά από δείκτες της αγοράς εργασίας δείχνουν πως υπάρχει υποχρησιμοποίηση των εργασιακών πόρων» τόνισε η ίδια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v