Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γέλεν: Χωρίς χρονοδιάγραμμα η «σημαντική περίοδος»

Δεν υπάρχει μηχανική ερμηνεία για το τι σημαίνει ο όρος «σημαντική περίοδος» για την αύξηση των επιτοκίων, ανέφερε η επικεφαλής της Τζάνετ Γέλεν. Τόνισε ότι παραμένουν οι αδυναμίες στην αγορά εργασίας, με μεγάλο αριθμό εργαζομένων σε θέσεις μερικής απασχόλησης.

Γέλεν: Χωρίς χρονοδιάγραμμα η «σημαντική περίοδος»

Η επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι η υπόσχεση για διατήρηση των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για «σημαντική περίοδο» εξαρτάται από τα μελλοντικά οικονομικά στοιχεία.

«Το outlook δεν έχει αλλάξει σημαντικά από τον Ιούνιο και η Επιτροπή ένιωσε άνετα με αυτήν την φράση» σημείωσε η κ. Γέλεν στη συνέντευξη τύπου μετά την συνεδρίαση της Fed.

«Θέλω να τονίσω πως δεν υπάρχει μηχανική ερμηνεία για το τι σημαίνει ο όρος “σημαντική περίοδος”» ανέφερε.

«Όπως έχω επαναλάβει, οι αποφάσεις που κάνει η επιτροπή σχετικά με το ποια είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για την αύξηση του στόχου για τα επιτόκια θα εξαρτηθούν από τα οικονομικά στοιχεία» πρόσθεσε.

«Αν ο ρυθμός της προόδου προς την επίτευξη των στόχων μας γίνει ταχύτερος, αν επιταχυνθεί, είναι πιθανό η επιτροπή να αρχίσει να ανεβάζει τον στόχο για τα επιτόκια νωρίτερα από ότι προβλέπεται τώρα και ίσως αυξήσει τα επιτόκια με ταχύτερο ρυθμό. Και το αντίστοιχο είναι επίσης αλήθεια, αν αλλάξουν οι προβλέψεις» σημείωσε.

Παράλληλα, η κ. Γέλεν διευκρίνισε πως η αγορά εργασίας συνεχίζει να εμφανίζει σημάδια αδυναμίας, όπως η χαμηλή συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό και η παραμονή εργαζομένων σε θέσεις μερικής απασχόλησης. 

«Υπάρχουν ακόμα πολλοί άνθρωπου που αναζητούν εργασία και δεν μπορούν να βρουν» υποστήριξε η κ. Γέλεν.

«Πολλοί που εργάζονται σε θέσεις μερικής απασχόλησης αλλά θα ήθελαν θέσεις πλήρους απασχόλησης. Και πολλοί που δεν αναζητούν εργασία, αλλά θα το έκαναν αν η αγορά εργασίας ήταν ισχυρότερη. Όπως σημειώνεται και στην ανακοίνωση της FOMC, μια σειρά από δείκτες της αγοράς εργασίας δείχνουν πως υπάρχει υποχρησιμοποίηση των εργασιακών πόρων» τόνισε η ίδια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v