Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ν. Αναστασιάδης: Έξοδος από το μνημόνιο το 2015

Την πεποίθησή του ότι η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να βγει από το Μνημόνιο νωρίτερα και συγκεκριμένα το 2015, αρκεί να τηρήσει η χώρα τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης.

Ν. Αναστασιάδης: Έξοδος από το μνημόνιο το 2015
Την έξοδο από το μνημόνιο το 2015 έθεσε για πρώτη φορά ως στόχο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, διαμηνύοντας ταυτόχρονα στη νομοθετική εξουσία την ανάγκη τήρησης των μνημονιακών υποχρεώσεων για την επίτευξή του, όπως μεταδίδει το StockWatch.gr.

Μιλώντας εχθές στα εγκαίνια γηπέδου γκολφ, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη δυνατότητα εξόδου από το μνημόνιο νωρίτερα από το Μάιο του 2016.

«Αισθάνομαι σιγουριά ότι στην προσπάθειά μας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομικής κρίσης, θα πετύχουμε πολύ περισσότερα, σε πολύ λιγότερο χρόνο», είπε ο πρόεδρος.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το κυπριακό πρόγραμμα έχει εισέλθει σε δύσκολη φάση λόγω της διαφωνίας μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας για το θέμα των εκποιήσεων. Η διαφωνία έχει αναστείλει την εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος.

«Αυτές τις ώρες απαιτείται μεγαλύτερη και στενότερη συνεργασία όλων μας», είπε ο πρόεδρος.

«Τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται σε μια πορεία απόλυτου ελέγχου», τόνισε, κάνοντας σύντομη ανασκόπηση της πορείας υλοποίησης του μνημονίου και συμπλήρωσε: «Αυτό που υπολείπεται είναι να δούμε πώς δημιουργούνται οι συνθήκες ακόμη πιο στέρεας σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και η δημιουργία εκείνων των συνθηκών ενθάρρυνσης -αφού αποκατασταθεί η αξιοπιστία του κράτους και του χρηματοπιστωτικού συστήματος- της ενθάρρυνσης των επενδύσεων».

«Συμμερίζομαι και οπωσδήποτε με κανένα τρόπο δεν αποτελεί ασέβεια η διαφορετικότητα της άποψης όσον αφορά την αντιμετώπιση των δανειστών μας. Συμμερίζομαι τις ανησυχίες της βουλής και όποιων τις εκφράζουν», είπε ο Κύπριος Πρόεδρος, λίγες ώρες μετά τη συζήτηση στη βουλή των νομοθετημάτων για τις εκποιήσεις που ανέπεμψε.

«Αλλά είναι θερμή μου παράκληση αν θέλουμε τη συντομότερη έξοδο από τις μνημονιακές υποχρεώσεις: Ας υπερβούμε εαυτούς και ας παρακολουθήσουμε τι είναι αυτό το οποίο δυστυχώς βρεθήκαμε υποχρεωμένοι να αποδεχθούμε ως συμβατικές υποχρεώσεις, προκειμένου να αντλήσουμε από τους δανειστές τα χρήματα που χρειαζόμαστε», τόνισε.

«Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να επιτύχουμε σε αυτό το στόχο και υπολογίζεται ότι το 2015, αν και εφόσον προχωρήσουμε με τους ίδιους βηματισμούς, όπως μέχρι σήμερα [...] είμαι βέβαιος ότι θα είμαστε εκτός μνημονιακών υποχρεώσεων, όχι απλώς το 2015 αλλά πολύ νωρίτερα από ό,τι υπολόγιζαν και υπολογίζουν κάποιοι», σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v