Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καμπανάκι από ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία

Λίγο πριν ξεκινήσει η σύνοδος της G20 το ΔΝΤ προαναγγέλλει υποβάθμιση των προβλέψεών του. Επισημαίνει τους κινδύνους από τις γεωπολιτικές εντάσεις και τη Fed και ζητά αποφασιστική δράση από την G20 για την τόνωση της διεθνούς ανάπτυξης.

Καμπανάκι από ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία

Τον κώδωνα του κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία κρούει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λίγο πριν τη συνεδρίαση της G20 και ενώ η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων, αλλά και οι προοπτικές σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ, σκιάζουν τις προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης.

Ενόψει της συνόδου των υπουργών Οικονομικών από τις 20 ισχυρότερες χώρες που διεξάγεται στην Αυστραλία, το ΔΝΤ με έκθεσή του δηλώνει ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους αποδείχθηκε πιο αδύναμο από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Επισημαίνει μάλιστα πως είναι πιθανό να προχωρήσει σε υποβάθμιση των προβλέψεών για την παγκόσμια οικονομία τον Οκτώβριο. Καλεί τις κεντρικές τράπεζες να διατηρήσουν χαλαρή νομισματική πολιτική και τονίζει πως "απαιτείται αποφασιστική δράση από όλα τα μέλη (της G20) για να επιτευχθεί ισχυρότερη και πιο εξισορροπημένη δράση".

«Ενώ εκτιμάται ότι η ανάκαμψη θα ενισχυθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους και το 2015, θα είναι πιο αδύναμη από ότι είχαμε προβλέψει την άνοιξη» αναφέρει το ΔΝΤ. Τονίζει μάλιστα ότι υπάρχουν νέες απειλές που απειλούν την παγκόσμια οικονομία. «Εμφανίζονται νέοι πτωτικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με τις γεωπολιτικές εντάσεις και την αυξανόμενη ανάληψη ρίσκου» αναφέρει το ΔΝΤ και εξηγεί ότι οι κίνδυνοι προκύπτουν από τον χαμηλό πληθωρισμό, την σταθερή επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στη Δύση, τη χαμηλότερη ανάπτυξη στις αναδυόμενες οικονομίες και την πιθανή αναστάτωση στις κεφαλαιαγορές που μπορεί να προκληθεί από ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων της Fed.

«Παρά τα εμπόδια που υπήρξαν φέτος, η παγκόσμια ανάκαμψη συνεχίζει, αλλά παραμένει μη εξισορροπημένη.  Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η αμερικανική οικονομία θα έχει καλύτερη πορεία το 2015 και κάνει λόγο για «ισχυρή» ανάπτυξη στην Βρετανία, την Αυστραλία, τον Καναδά και κάποιες ασιατικές προηγμένες οικονομίες. Παρά τη δράση της ΕΚΤ όμως, το ΔΝΤ εκτιμά πως η ανάπτυξη της ευρωζώνης θα είναι «πιο σταδιακή και άνιση».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v