Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EKT: Αντλήθηκαν 82,6 δισ. από την πρώτη φάση των TLTRO

Χαμηλή η συμμετοχή των τραπεζών στην πρώτη φάση του προγράμματος TLTRO. Αντλήθηκαν μόλις 82,6 δισ. ευρώ από 255 τράπεζες, ενώ οι αναλυτές έκαναν λόγο για 150 δισ. Ποσό 1 δισ. ευρώ άντλησαν Alpha Bank και Eurobank, 1,5 δισ. η ΕΤΕ και 2,5 δισ. ευρώ η Πειραιώς.

EKT: Αντλήθηκαν 82,6 δισ. από την πρώτη φάση των TLTRO

Μόλις 82,6 δισ. ευρώ άντλησαν οι τράπεζες από την πρώτη φάση του προγράμματος ΤLTRO της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το αποτέλεσμα είναι χαμηλότερο των προσδοκιών, καθώς οι αναλυτές περίμεναν ότι θα αντληθούν περίπου 150 δισ. ευρώ. 

Πληροφορίες λένε ότι Alpha και Eurobank πήραν από 1 δισ. ευρώ η μία, ενώ η Εθνική, σύμφωνα με ορισμένες πηγές άντλησε 1,5 δισ. ευρώ περίπου. Η Πειραιώς λίγο περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ.

"Η συμμετοχή των τραπεζών στον φθηνό δανεισμό που παρείχε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν χαμηλή, αλλά οι τράπεζες θα έχουν μία δεύτερη ευκαιρία τον Δεκέμβριο, να ζητήσουν ρευστότητα η οποία δίνεται υπό την προϋπόθεση ότι οι τράπεζες θα αυξήσουν τον δανεισμό προς τις επιχειρήσεις" σχολιάζει το πρακτορείο Reuters. 

Στην πρώτη φάση του προγράμματος -που είναι βασικός παράγοντας του σχεδίου του Μάριο Ντράγκι για να ανοίξουν οι στρόφιγγες του δανεισμού προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να δοθεί ώθηση στην οικονομία της ευρωζώνης- δόθηκαν 82,6 δισ. ευρώ σε 255 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Τα δάνεια αυτά είναι 4ετούς διάρκειας με επιτόκιο μόλις 0,05%, ωστόσο η διάρκειά τους θα μειωθεί εάν οι εμπορικές τράπεζες δεν αποδείξουν ότι αύξησαν τις χορηγήσεις τους.

"Πολλές τράπεζες δίστασαν να συμμετάσχουν ενδεχομένως επειδή φοβήθηκαν ότι μπορεί να στιγματιστούν ως αδύναμες καθώς ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα των στρες τεστ της ΕΚΤ" σχολιάζει το Reuters. 

"Ο ευρωπαϊκός χρηματοπιστωτικός κλάδος παραμένει αδύναμος" αναφέρει και ο Karel Lannoo του Center for European Policy Studies και συμπληρώνει: "Μπορεί να υπάρξει στιγματισμός επειδή οι αγορές αναμένουν τη διαδικασία αξιολόγησης της ΕΚΤ".

Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο η συμμετοχή των τραπεζών ήταν χαμηλή είναι ότι περιμένουν περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα αγορών εγγυημένων τίτλων ((asset - backed securities, ABS) που εξήγγειλε προ ημερών ο Μάριο Ντράγκι, οι οποίες αναμένονται τον Οκτώβριο. 

Η αντίδραση των αγορών πάντως ήταν άμεση. Το ενιαίο νόμισμα κινείται πτωτικά και τελεί υπό διαπραγμάτευση στο 1,2882 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v