Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Οχι» είπαν οι Σκοτσέζοι στην ανεξαρτησία

Την παραμονή στη Μεγάλη Βρετανία αποφάσισαν οι Σκοτσέζοι. Μόλις τέσσερις περιφέρειες ψήφισαν υπέρ της απόσχισης. Γιατί επικράτησαν οι "αθόρυβοι ψηφοφόροι". Περισσότερη αυτονομία από τον Ιανουάριο υπόσχεται ο Κάμερον.

«Οχι» είπαν οι Σκοτσέζοι στην ανεξαρτησία

Το "Όχι" επικράτησε τελικά στο κρίσιμο δημοψήφισμα που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απόσχιση της Σκοτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά από 307 χρόνια. Σύμφωνα με το σύνολο των καταμετρημένων ψήφων και στις 32 εκλογικές περιφέρειες, οι ενωτικοί συγκέντρωσαν το 55,3% και οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας το 44,7%. "Όχι" στην απόσχιση ψήφισαν 2.001.926 ψηφοφόροι και υπέρ της ανεξαρτησίας 1.617.989. Το ποσοστό συμμετοχής άγγιξε το 86%.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον συνεχάρη τον επικεφαλής της εκστρατείας κατά της ανεξαρτησίας της Σκοτίας Άλιστερ Ντάρλινγκ. "Μίλησα με τον Άλιστερ Ντάρλινγκ και του έδωσα συγχαρητήρια για την επιτυχή εκστρατεία", έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Βρετανός πρωθυπουργός. Ο Νίκολα Στέρτζον, αντιπρόεδρος του Εθνικού Κόμματος της Σκοτίας, παραδέχθηκε την ήττα του "Ναι" στο ιστορικό δημοψήφισμα.

Ο Άλεξ Σάλμοντ, πρωθυπουργός της Σκοτίας και ηγέτης της καμπάνιας υπέρ της ανεξαρτησίας, παραδέχθηκε την ήττα της παράταξής του. "Η Σκοτία αποφάσισε σε αυτήν τη φάση να μη γίνει ανεξάρτητη χώρα. Αποδέχομαι αυτήν την ετυμηγορία του λαού"  δήλωσε, προσθέτοντας ότι περιμένει από το Λονδίνο να τηρήσει σύντομα τις δεσμεύσεις του για την παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στην περιοχή.

Η πρώτη περιφέρεια που έδωσε αποτελέσματα ήταν το Clackmannanshire, όπου "Όχι" ψήφισαν 19.036 και "Ναι" 16.350. Το στρατόπεδο του "Ναι" κέρδισε μόλις 4 από τις 32 περιφέρειες, αλλά είχε ισχυρή πλειοψηφία σε δύο μεγάλες πόλεις: στη Γλασκόβη , που είναι η μεγαλύτερη πόλη της Σκοτίας και η τρίτη μεγαλύτερη της Βρετανίας, οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας απέσπασαν το 53% των ψήφων, ενώ κέρδισε και στο Νταντί. Στο Εδιμβούργο όμως, που είναι η πρωτεύουσα της Σκοτίας, οι ενωτικοί επικράτησαν με το 54,6% των ψήφων και στο Αμπερντίν με το 58,6%. 

"Η στρατιά των αθόρυβων ψηφοφόρων επικράτησε", σχολιάζουν οι Financial Times στο πρώτο τους άρθρο. 

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, που είχε υποσχεθεί περισσότερη αυτονομία στη Σκοτία εάν παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, έκανε λόγο για ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα και επεσήμανε πως "το ζήτημα έχει διευθετηθεί πλέον για μία γενιά". Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε επίσης πως το δημοψήφισμα "είναι μία μεγάλη ευκαιρία για αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο διοικείται η Βρετανία". Επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι η περιοχή θα αποκτήσει περισσότερες εξουσίες και είπε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί τον Ιανουάριο. Διευκρίνισε ότι στόχος του είναι να υπάρξει "ένας εξισορροπημένος συνταγματικός διακανονισμός συνολικά για τη Βρετανία" τονίζοντας ότι θα δοθεί περισσότερη αυτονομία επίσης στην Αγγλία, στην Ουαλία και στη Βόρειο Ιρλανδία. 

Γραπτή ανακοίνωση αναμένεται και από τη Βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία λέγεται ότι παρακολουθούσε το δημοψήφισμα "πολύ-πολύ στενά".

Τα ξένα πρακτορεία μεταδίδουν από τη Σκοτία εικόνες έντονης απογοήτευσης. "Ένας άνδρας φορώντας κιλτ με το πρόσωπό του βαμμένο μπλε κρατούσε το πρόσωπό του για αρκετή ώρα άφωνος, μόλις άκουσε τα αποτελέσματα" μεταδίδουν οι Financial Times και συμπληρώνουν: "Ένα κορίτσι έκλαιγε και άλλοι κλοτσούσαν τα σκουπίδια με αγανάκτηση". "Έχω απογοητευτεί αρκετά. Αλλά κινητοποιήθηκε πολύς κόσμος. Ήμασταν αρκετοί" δήλωσε ένας υποστηρικτής του "Ναι".

Ο επιχειρηματικός κόσμος, πάντως, βλέπει το αποτέλεσμα με ανακούφιση. "Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πολλές επιχειρήσεις θα ανασάνουν που σταματά επιτέλους η έντονη συζήτηση για το νόμισμα και που αποφεύχθηκαν οι παρατεταμένες οικονομικές διαπραγματεύσεις, ενώ παράλληλα γνωρίζουμε ότι στο τραπέζι παίζουν ακόμη σημαντικές αλλαγές", δήλωσε ο Σάιμον Γουόκερ, του Institute of Directors.

Με την ανακοίνωση των πρώτων στοιχείων άλλωστε, η στερλίνα έκανε ράλι στις αγορές κερδίζοντας 0,71% έναντι του δολαρίου, ενώ άνοδος σημειώνεται και στα χρηματιστήρια της Ασίας.

Η ψηφοφορία εξελίχτηκε ομαλά στα περίπου 2.600 εκλογικά κέντρα κι η συμμετοχή ανήλθε στο 86% έναντι μόλις 29% στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Κατά τη διάρκεια της ημέρας πλήθος κόσμου ήταν συγκεντρωμένο έξω από το κοινοβούλιο στο Εδιμβούργο και στις κεντρικές πλατείες των μεγάλων πόλεων.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν πως η επιλογή παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε βραχεία κεφαλή, με το 53% των Σκοτσέζων να λέει "'Οχι" και το 47% "Ναι" στην ανεξαρτητοποίηση. Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα, αρκετοί ψηφοφόροι ήταν αναποφάσιστοι μέχρι την τελευταία στιγμή και ρωτούσαν τι να ψηφίσουν εκπροσώπους των δύο στρατοπέδων που βρίσκονταν έξω από τα εκλογικά κέντρα. Αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης το YouGov υποστήριξε ότι με βάση δημοσκόπηση που έκανε το "Όχι" θα κερδίσει με 54%.

Οι αγορές προεξοφλούσαν ότι οι Σκοτσέζοι θα επιλέξουν την παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο έκλεισε χθες Πέμπτη με άνοδο 0,56% στις 6.819 μονάδες. Στις αγορές προετοιμάστηκαν για μεταμεσονύχτια εκτίναξη στους όγκους συναλλαγών και έντονη μεταβλητότητα. Η BNP Paribas έχει τους traders της επί ποδός από τις 4 τα ξημερώματα περίπου, ενώ οι τεχνικοί της Rabobank έμειναν όλη τη νύχτα για να αποτρέψουν τυχόν υπερφορτώσεις στις εντολές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v