Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ρήξη ο Ρέντσι με τα εργατικά συνδικάτα

"Με εμένα την έχετε άσχημα... θέλω να αλλάξω την Ιταλία" δήλωσε ο Ρέντσι, κατηγορώντας τους δημοσίους υπαλλήλους ότι δεν νοιάζονται για τους ανέργους. Κορυφώνεται η κόντρα για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις. Τι απαντούν τα συνδικάτα.

Σε ρήξη ο Ρέντσι με τα εργατικά συνδικάτα

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του, των Δημοκρατικών, αλλά και με τα συνδικάτα, λόγω της μεταρρύθμισης της νομοθεσίας για τις εργασιακές σχέσεις την οποία προωθεί η κυβέρνηση. Τα εργατικά συνδικάτα του Δημοσίου όρισαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τις 8 Νοεμβρίου, ενώ μεταξύ των δύο πλευρών ανταλλάσσονται πλέον σκληρά λόγια.

Το ζήτημα που προκαλεί την αντιπαράθεση είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να καταργηθεί η νομική πρόνοια που εμποδίζει τις απολύσεις χωρίς να υπάρχει βάσιμη αιτία. Όπως γράφει ο ιταλικός Τύπος, ο στόχος της κυβέρνησης Ρέντσι είναι να αντικατασταθεί η επαναπρόσληψη των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις με μια χρηματική αποζημίωση η οποία θα ανέρχεται έως και σε είκοσι τέσσερις μισθούς των υπό απόλυση υπαλλήλων.

«Με εμένα την έχετε άσχημα (. . .), θέλω να αλλάξω την Ιταλία», είπε ο Ρέντσι απευθυνόμενος στην εσωκομματική αντιπολίτευση του Δημοκρατικού Κόμματος,  η οποία θεωρεί ότι το περιβόητο  Άρθρο 18 δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνει παρελθόν.

«Από τον Ρέντσι απαιτώ σεβασμό, θέλω να μας συμπεριφέρεται όπως ακριβώς στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Θεωρεί ότι εκπροσωπούμε την παλιά φρουρά, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος ο οποίος ταυτίζεται περισσότερο με την παλιά πολιτική φρουρά, απ' ό,τι ο Μπερλουσκόνι», είπε καυστικά ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι, πρώην επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος. 

«Το σύστημα πλησιάζει την κατάρρευση ενώ οι δαπάνες συνεχίζουν να αυξάνονται παρά τις περικοπές στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και το υψηλό τίμημα που πληρώνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι» αναφέρουν τα εργατικά συνδικάτα σε κοινή ανακοίνωσή τους και συμπληρώνουν: «Στις 8 Νοεμβρίου όλοι θα είμαστε στους δρόμους της Ρώμης, όλοι μαζί για να αψηφήσουμε τις ψευδαισθήσεις και το διχασμό αυτής της κυβέρνησης»

Ο Ρέντσι βρέθηκε στην αντεπίθεση. Σε video που κυκλοφορεί στο YouTube εμφανίζεται να δηλώνει ότι τα συνδικάτα δεν νοιάζονται καθόλου για τους άνεργους και πως έχουν ευθύνη για το ποσοστό ανεργίας των νέων που αγγίζει το 43%. «Που ήσασταν όλα αυτά τα χρόνια όταν αναπτυσσόταν η μεγαλύτερη αδικία στην Ιταλία: Η αδικία ανάμεσα σε αυτούς που είχαν δουλειά και σε αυτούς που δεν είχαν, ανάμεσα σε εκείνους με συμβόλαια μονιμότητας και σε εκείνους με προσωρινή εργασία» δήλωσε ο Ρέντσι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v