Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Απέρριψε σχέδιο του Ιράν για κοινή δράση κατά ΙΚ

Ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του ΙΚ με αντάλλαγμα μεγαλύτερη ευελιξία σε ότι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα.

ΗΠΑ: Απέρριψε σχέδιο του Ιράν για κοινή δράση κατά ΙΚ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέρριψε σήμερα μία πρόταση που υπέβαλαν Ιρανοί αξιωματούχοι, η οποία προέβλεπε πως η Τεχεράνη θα συμμετάσχει στις επιχειρήσεις εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) με αντάλλαγμα περισσότερη ευελιξία σε ό,τι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η κυβέρνηση του Ιράν είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για την αντιμετώπιση της απειλής του ΙΚ, ωστόσο σε αντάλλαγμα θα επιθυμούσε να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία στις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου της χώρας. 

Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, απέρριψε την πρόταση που λέγεται ότι υπέβαλε το Ιράν. Ο Έρνεστ είπε ότι οι προσπάθειες που γίνονται από τις παγκόσμιες δυνάμεις ώστε να πειστεί το Ιράν να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι κάτι «εντελώς χωριστό» από τις προσπάθειες του προέδρου Ομπάμα να συγκροτήσει έναν συνασπισμό εναντίον του ΙΚ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να ανταλλάξουν» μια ευνοϊκότερη αντιμετώπιση όσον αφορά «διαστάσεις του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν» με «δεσμεύσεις για συμμετοχή της χώρας αυτής στην αντιμετώπιση του ΙΚ», είπε σύμφωνα με το ΑΠΕ ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.

«Η Γαλλία δεν φοβάται»

«Τίποτα δεν θα κάνει την κυβέρνηση να υποχωρήσει», καθώς το Παρίσι έχει καταλήξει, με «αποφασιστικότητα» να πολεμήσει εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, διαβεβαίωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς μετά τις νέες απειλές που εκτόξευσε η οργάνωση εναντίον των υπηκόων των χωρών της Δύσης και ιδίως των Γάλλων.

«Ο υπουργός Εσωτερικών (Μπερνάρ Καζνέβ) εκφράστηκε με όρους που καταδεικνύουν το βαθμό της απειλής και την ίδια στιγμή επέδειξε την αποφασιστικότητά μας να πολεμήσουμε την τρομοκρατία» δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης στο περιθώριο μιας επίσκεψης στο Αμβούργο (βόρεια Γερμανία).

«Τα διαθέσιμα μέσα που έχουμε σήμερα θέσει σε χρήση έχουν στόχο να αντιδράσουμε σε αυτήν την απειλή. Και τίποτα, το υπογραμμίζω, τίποτα, ούτε οι απειλές εναντίον των Ευρωπαίων, εναντίον των Γάλλων, από μια εγκληματική, τρομοκρατική οργάνωση, που χρησιμοποιεί τον τρόμο, τίποτα δεν θα μας κάνει να υπαναχωρήσουμε από αυτήν την αποφασιστικότητα» υπογράμμισε ο Βαλς.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος κάλεσε σήμερα τους μουσουλμάνους να σκοτώνουν πολίτες —κυρίως Αμερικανούς και Γάλλους— των χωρών που έχουν συγκροτήσει το διεθνή συνασπισμό που έχει ως στόχο να πολεμήσει την εξτρεμιστική οργάνωση στο Ιράκ και τη Συρία.

«Εάν μπορείτε να σκοτώσετε έναν Αμερικανό ή έναν Ευρωπαίο άπιστο —κυρίως άθλιους και βρωμερούς Γάλλους— ή έναν Αυστραλό ή Καναδό, ή οποιονδήποτε πολίτη χώρας που συμμετέχει στον συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους, στηριχθείτε στον Αλλάχ και σκοτώστε τον με οποιονδήποτε τρόπο» δήλωσε ο Αμπού Μοχάμεντ αλ-Αντνάνι, εκπρόσωπος του Ισλαμικού Κράτους σε μήνυμά του που δημοσιεύθηκε στο Διαδίκτυο σε πολλές γλώσσες.

«Η Γαλλία δεν φοβάται» απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ. Καταγγέλλοντας αυτήν την «υποκίνηση σε φόνο» ο υπουργός απάντησε επανειλημμένως: «Η Γαλλία δεν φοβάται».

«Δεν είναι η πρώτη φορά που την απειλούν τρομοκράτες (…) η Γαλλία δεν φοβάται καθώς γνωρίζει ότι μπορεί να στηρίζεται στην αλληλεγγύη όλων των πολιτών της Γαλλίας ανεξάρτητα της καταγωγής τους ή της θρησκείας τους» και στην «επαγρύπνηση» των δυνάμεων επιβολής της τάξης που αποτελεί «την καλύτερη απάντηση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v