Φάρμακα: Βουτιές μετοχών λόγω αλλαγής φορο-νόμου ΗΠΑ

Η ανατροπή θέτει εν αμφιβόλω την συμφωνημένη εξαγορά της Shire, που είναι εισηγμένη στο Λονδίνο, από την αμερικανική AbbVie ενώ παράλληλα θεωρείται πλέον δύσκολο να αναθερμανθεί το ενδιαφέρον της Pfizer για την AstraZeneca.

Φάρμακα: Βουτιές μετοχών λόγω αλλαγής φορο-νόμου ΗΠΑ

Σημαντικές πιέσεις υφίστανται οι μετοχές ευρωπαϊκών φαρμακοβιομηχανιών στις χρηματιστηριακές συνεδριάσεις, με πτώση πάνω από 5% για την AstraZeneca και την Shire.

Αιτία είναι η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ ότι θα περιοριστούν οι συμφωνίες «ανατρεπόμενων δηλώσεων» που επιτρέπουν στις εταιρίες να προστατεύουν τα έσοδά τους στο εξωτερικό, από τους αμερικανικούς φόρους.

Με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου, τίθεται εν αμφιβόλω η συμφωνημένη εξαγορά της Shire, που είναι εισηγμένη στο Λονδίνο, από την αμερικανική AbbVie ενώ παράλληλα θεωρείται πλέον δύσκολο να αναθερμανθεί το ενδιαφέρον της Pfizer για την AstraZeneca.

Η μετοχή της βρετανικής επιχείρησης ιατρικών συσκευών Smith & Nephew, διολισθησε 3%.

Αρκετές αμερικανικές επιχειρήσεις, ειδικά στο ιατροφαρμακευτικό κλάδο, προσπαθούν να αξιοποιήσουν αυτές τις φορολογικές δυνατότητες με την αξιοποίηση ξένων επιχειρήσεων, και προχωρούν σε εξαγορές για να μετακινήσουν την φορολογική τους έδρα στο εξωτερικό.

Με τα νέα μέτρα του αμερικανικού υπουργείου, οι εταιρίες θα δυσκολευτούν να διατηρήσουν αυτή την πρακτική.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v