Κίνα: Σκάνδαλο $10 δισ. με φόντο το εξωτερικό εμπόριο

Εικονικά τιμολόγια εξαγωγών και εισαγωγών και πλασματικές συμφωνίες εμπορικής χρηματοδότησης συνολικής αξίας 10 δισ. δολ. εντόπισαν οι αρχές. Η σαρωτική έρευνα 20 μηνών σε 24 επαρχίες και πόλεις. Ο κίνδυνος για την αγορά μετάλλων και τις τράπεζες.

Κίνα: Σκάνδαλο $10 δισ. με φόντο το εξωτερικό εμπόριο

Πλασματικές συμφωνίες εμπορικής χρηματοδότησης ύψους σχεδόν 10 δισ. δολ. εντόπισαν οι κινεζικές αρχές μετά το σκάνδαλο με τη χρήση μετάλλων ως collateral για δάνεια πριν μερικούς μήνες.

Ο Wu Ruilin, αναπληρωτής διευθυντής του εποπτικού τμήματος της Κρατικής Υπηρεσίας Συναλλάγματος δήλωσε πως η σχετική έρευνα ξεκίνησε τον Απρίλιο σε 24 επαρχίες και πόλεις της Κίνας. Προς το παρόν, έχουν ανακαλυφθεί υποθέσεις απάτης συνολικού ύψους 10 δισ. δολ. ενώ 15 περιπτώσεις ανατέθηκαν στην αστυνομία. Εκτιμάται πως η έκθεση ξένων τραπεζών και εταιρειών εμπορευμάτων στο συγκεκριμένο ζήτημα αγγίζει το 1 δισ. δολ. και για τις κινεζικές τράπεζες σε «δισεκατομμύρια δολάρια».

«Οι επιχειρήσεις πλαστογράφησαν και παρανόμως επαναχρησιμοποίησαν» έγγραφα εξαγωγών και εισαγωγών προκειμένου να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση εξήγησε, σπεύδοντας να συμπληρώσει πως «η απάτη εμπορικής χρηματοδότησης είναι πολύ επιζήμια όχι μόνο για το εμπόριο, αλλά συνολικά για την οικονομία» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Έχει γίνει κανάλι για να περνά εντός και εκτός Κίνας το χρήμα από εγκληματικές δραστηριότητες». Τόνισε μάλιστα ότι ορισμένες τράπεζες απέτυχαν να εκτελέσουν πλήρως τα καθήκοντά τους σε ότι αφορά την αυθεντικότητα των εγγράφων που παρουσιάζουν οι έμποροι..

Η αντίδραση των αγορών στην είδηση ήταν άμεση. Οι τιμές των βιομηχανικών μετάλλων υποχώρησαν και το γουάν αποδυνάμωθηκε. Η τιμή του χαλκού υποχώρησε κατά 0,5% και όλα τα βασικά μέταλλα στο London Metal Exchange κινήθηκαν πτωτικά.

Εδώ και μήνες από πολλές πλευρές διατυπώνονται ανησυχίες για πλαστά τιμολόγια που εξέδιδαν εταιρείες προκειμένου να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση, ειδικότερα από το Χονγκ Κονγκ όπου τα επιτόκια δανεισμού είναι χαμηλότερα. Τον προηγούμενο χρόνο αποκαλύφθηκε ότι αρκετές εταιρείες στα λιμάνια Qingdao και Penglai χρησιμοποιούσαν τα ίδια αποθέματα μετάλλων πολλές φορές ως collateral για να εξασφαλίσουν πολλαπλά δάνεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v