Geneva Report: Η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει με νέα κρίση

Μία εβδομάδα πριν από τη σύνοδο του ΔΝΤ, η 16η ετήσια Geneva Report επισημαίνει ότι δεν συντελείται καμία απομόχλευση καθώς το παγκόσμιο χρέος ενισχύεται σε νέο ρεκόρ. Ο... δηλητηριώδης συνδυασμός για το οικονομικό σύστημα και οι πιθανότητες για νέα κρίση.

Geneva Report: Η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει με νέα κρίση

Ο δηλητηριώδης συνδυασμός του χρέους που βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ και της επιβραδυνόμενης ανάπτυξης δείχνει ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ενώπιον νέας κρίσης, προειδοποιεί η 16η ετήσια έκθεση Geneva Report που έγινε για λογαριασμό του International Centre for Monetary and Banking Studies  και συντάχθηκε από ανώτατους οικονομικούς αναλυτές, εκ των οποίων και τρεις πρώην κεντρικοί τραπεζίτες. Η έκθεση προβλέπει ότι ανά τον κόσμο τα επιτόκια θα πρέπει να μείνουν χαμηλά για πολύ-πολύ μεγάλο διάστημα ώστε να μπορέσουν τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις αλλά και οι κυβερνήσεις να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους.

«Μία από τις βασικές συνεισφορές της έκθεσης είναι πως καταγράφει τη συνεχή αύξηση του χρέους σε μία περίοδο όπου σχεδόν όλοι συζητούν για το πώς η παγκόσμια οικονομία προχωρά σε απομόχλευση, μειώνοντας το βάρος χρέους» σχολιάζουν οι Financial Times και συμπληρώνουν: «Αν και το βάρος χρέους στον χρηματοοικονομικό κλάδο μειώνεται, ειδικότερα στις ΗΠΑ, και το χρέος των νοικοκυριών έχει σταματήσει να αυξάνεται ως ποσοστό του εισοδήματός τους στις προηγμένες οικονομίες, η έκθεση καταγράφει τη συνεχιζόμενη ταχεία αύξηση του δημόσιου χρέους στις πλούσιες χώρες και του δυτικού χρέους στις αναπτυσσόμενες και ειδικότερα στην Κίνα».

Το συνολικό βάρος χρέους παγκοσμίως -δημόσιου και ιδιωτικού- έχει ενισχυθεί από 160% του ΑΕΠ το 2001 σχεδόν στο 200% του ΑΕΠ μετά την κρίση το 2009 και στο 215% του ΑΕΠ το 2013.

Η έκθεση προειδοποιεί για τον «δηλητηριώδη συνδυασμό του υψηλού και αυξανόμενου παγκόσμιου χρέους και της επιβράδυνσης του ονομαστικού ΑΕΠ που καθοδηγείται από την επιβράδυνση της πραγματικής ανάπτυξης αλλά και τη μείωση του πληθωρισμού» και συμπληρώνει: «Εν αντιθέσει με την κρατούσα άποψη, ο κόσμος δεν έχει αρχίσει ακόμη την απομόχλευση και ο λόγος παγκόσμιου χρέους προς ΑΕΠ εξακολουθεί να αυξάνεται, σε νέα ρεκόρ. Εκφράζεται μεγαλύτερη ανησυχία για τις χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης όπου το χρέος είναι πολύ πιο υψηλό και η ανάπτυξη ανύπαρκτη». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v