Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 0,3% υποχώρησε ο πληθωρισμός της ευρωζώνης

Σε χαμηλό δύο ετών υποχωρεί το ευρώ. Η προσοχή στρέφεται στον Μάριο Ντράγκι μετά τα τελευταία στοιχεία της Eurostat. Υποχώρηση του πληθωρισμού στο 0,3%, ενώ η ανεργία μένει αμετάβλητη στο 11,5%.

Στο 0,3% υποχώρησε ο πληθωρισμός της ευρωζώνης

Άμεση η αντίδραση των αγορών μετά τα νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την ευρωζώνη με υποχώρηση του ευρώ σε χαμηλό 2 ετών έναντι του δολαρίου. Ο πληθωρισμός υποχώρησε εκ νέου τον Σεπτέμβριο στο 0,3% από 0,4% τον προηγούμενο μήνα, κυρίως λόγω της μείωσης των τιμών σε τρόφιμα και ενέργεια.

Οι τιμές των ακατέργαστων τροφίμων μειώθηκαν 0,9% σε ετήσια βάση και της ενέργειας κατά 2,4%. Ωστόσο, πτωτικά κινήθηκε και ο δομικός πληθωρισμός (που εξαιρεί τις τιμές τροφίμων και ενέργειας) αγγίζοντας το 0,7% από 0,9% τον προηγούμενο μήνα. 

Σημειώνεται πως στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ο πληθωρισμός "κοντά στο 2%". Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έχει ήδη μειώσει τα επιτόκια σε μηδενικά επίπεδα, ξεκίνησε την πρώτη φάση του προγράμματος TLTRO με φθηνά 4ετή δάνεια προς τις τράπεζες και αναμένεται να ανακοινώσει στη συνεδρίαση της Πέμπτης τους όρους του προγράμματος αγορών τίτλων ABS. Οι πιέσεις όμως για πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που θα περιλαμβάνει και αγορές κρατικών τίτλων εντείνονται. 

Με τους επενδυτές να διαβλέπουν ότι οι κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ και ευρωζώνη κινούνται σε διαφορετική τροχιά, το ευρώ καταγράφει πτωτική πορεία. Υποχώρησε σε νέο χαμηλό δύο ετών έναντι του αμερικανικού νομίσματος στο 1,2627 δολ. αμέσως μετά την ανακοίνωση της Eurostat.

Παράλληλα, η Eurostat ανακοίνωσε πως η ανεργία στην ευρωζώνη έμεινε αμετάβλητη τον Αύγουστο στο 11,5%, όπως αναμενόταν. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ανεργία τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο δύο ετών, αγγίζοντας το 10,1%.

Μεταξύ των κρατών μελών, το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται στην Αυστρία (4,7%) και το υψηλότερο στην Ελλάδα (27% στοιχεία Ιουνίου). Ακολουθεί η Ισπανία με 24,4%.

Η ανεργία των νέων, σε επίπεδο ευρωζώνης μειώθηκε κατά 210.000 άτομα, αγγίζοντας το 23,3% από 23,5%. Στην Ελλάδα, η ανεργία των νέων αγγίζει το 51,5% (στοιχεία Ιουνίου)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v