Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν: «Φοροδώρα» πήρε η Apple στην Ιρλανδία

Σε κρατική ενίσχυση υπέρ της Apple στην Ιρλανδία παραπέμπουν τα πρακτικά των διακανονισμών με τις φορολογικές αρχές το 1991 και το 2007, λέει η Κομισιόν. Τι περιελάμβαναν οι συμφωνίες για τους φόρους. Δεν τύχαμε ευνοϊκής μεταχείρισης, απαντά η Apple.

Κομισιόν: «Φοροδώρα» πήρε η Apple στην Ιρλανδία

Λεπτομέρειες από την Ιρλανδία αναφορικά με τους φορολογικούς διακανονισμούς στους οποίους προχώρησε το 1990 και το 2007 με την Apple, ζήτησε η αρχή ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προειδοποιώντας ότι ενδέχεται να θεωρηθούν παράνομη κρατική ενίσχυση, η οποία ίσως πρέπει να ανακτηθεί.

Όπως μεταδίδει το Reuters, σε επιστολή που δημοσιεύθηκε σήμερα, ο αρμόδιος επίτροπος ανταγωνισμού, Joaquin Almunia, λέει στην Ιρλανδία ότι πρέπει να παράσχει τις λεπτομέρειες των φορολογικών διακανονισμών, που κατά την προκαταρκτική του άποψη ενδέχεται να συνιστούν παράνομη κρατική βοήθεια και ως εκ τούτου είναι ανακτήσιμες από την Apple.

«Η προκαταρκτική άποψη της Κομισιόν είναι ότι η φορολογική απόφαση του 1990 (που στην ουσία συμφωνήθηκε το 1991) και του 2007 υπέρ του ομίλου Apple συνιστά κρατική ενίσχυση», σύμφωνα με τον Almunia.

Με βάση τους Financial Times, οι Βρυξέλλες αποκάλυψαν λεπτομέρειες των συμφωνιών με την Apple, και ισχυρίζονται ότι το 1991 το Δουβλίνο συμφώνησε με την εταιρεία ευνοϊκούς και ίσως παράνομους όρους, προφανώς κινούμενο με γνώμονα εκτιμήσεις για την απασχόληση.

Στην απόφαση των 21 σελίδων, στις οποίες δίνονται λεπτομερώς οι αποδείξεις της αρχικής έρευνας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει πως η Ιρλανδία παρείχε συνεχόμενη κρατική στήριξη στην Apple η οποία ενδέχεται να πρέπει να ανακτηθεί. Η ποινή αυτή εκτιμάται ότι θα είναι ύψους δισ. δολαρίων, με βάση πηγές που εμπλέκονται στην υπόθεση, σημειώνουν οι F.T.

Η Apple από την πλευρά της κάνει λόγο για ατυχείς ισχυρισμούς, τονίζοντας ότι είναι πεπεισμένη πως οι ισχυρισμοί αυτοί θα αποδειχθούν αβάσιμοι.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα πρακτικά των συζητήσεων που έγιναν το 1991 δείχνουν πως υπήρξε διακανονισμός μεταξύ της Ιρλανδίας και της Apple σε ό,τι αφορά τα φορολογικά περιθώρια, ο οποίος έγινε χωρίς κάποια οικονομική βάση και στηρίχθηκε στην ανησυχία αναφορικά με τις θέσεις εργασίας, κάτι που δεν θα έπρεπε να επηρεάζει την εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας.

«Η Κομισιόν είναι της άποψης ότι μέσω των φορολογικών αποφάσεων (του 1991 και του 2007) οι ιρλανδικές αρχές παρείχαν πλεονέκτημα στην Apple... Το πλεονέκτημα αυτό επίσης δόθηκε με επιλεκτικό τρόπο», αναφέρεται στην προκαταρκτική απόφαση της Κομισιόν.

Στα δημοσιοποιημένα αποσπάσματα των πρακτικών των συναντήσεων της Apple το 1991, ο φορολογικός σύμβουλος της επιχείρησης ακούγεται να ξεκαθαρίζει πως ο αμερικανικός όμιλος -«που είναι πλέον ο μεγαλύτερος εργοδότης στην περιοχή Cork»- επανεξετάζει τις δραστηριότητές του διεθνώς και είναι έτοιμος να αποδεχθεί να αποδοθούν στην ιρλανδική θυγατρική κέρδη ύψους 30-40 εκατ. δολαρίων. Ο σύμβουλος παραδέχεται μάλιστα πως «δεν υπάρχει επιστημονική βάση για το ποσό», σύμφωνα με τα πρακτικά.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε κατ' αρχάς μικτό κέρδος 65% επί του κόστους που θα αποδιδόταν στην ιρλανδική θυγατρική, ποσοστό που έπεφτε στο 20% για κόστη άνω των 60-70 εκατ. δολαρίων, «ώστε να μην αποτρέπεται η επέκταση των ιρλανδικών δραστηριοτήτων».

Σύμφωνα με την Κομισιόν, αυτό το ποσοστό του 65% «φαίνεται να επελέγη μέσω αντίστροφου σχεδιασμού έτσι ώστε να καταλήγει σε φορολογίσιμα έσοδα περίπου 28-38 εκατ. δολαρίων, αν και σύμφωνα με τα πρακτικά της συνάντησης, το ποσό των 28-38 εκατ. δολαρίων δεν έχει καμία οικονομική βάση».

Η Apple, σε ανακοίνωσή της, τονίζει πως «η επιτυχία μας στην Ευρώπη και στον κόσμο είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς και της καινοτομίας των υπαλλήλων μας, και όχι ειδικών συμφωνιών με την κυβέρνηση».

«Η Apple δεν είχε επιλεκτική μεταχείριση από τις ιρλανδικές αρχές. Υπόκειται στους ίδιους φορολογικούς νόμους με αμέτρητες άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ιρλανδία. Από τότε που λανσαρίστηκε το iPhone το 2007, οι φορολογικές εισφορές μας στην Ιρλανδία και στον κόσμο έχουν δεκαπλασιαστεί. Για να συνεχιστεί αυτή η ανάπτυξη και τα οφέλη που φέρνει στις κοινωνίες όπου εργαζόμαστε και ζούμε, πιστεύουμε πως είναι απαραίτητη μια περιεκτική μεταρρύθμιση της εταιρικής φορολόγησης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v