Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες αεροπορικές επιθέσεις κατά των τζιχαντιστών

Ο συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ προχώρησε σε αεροπορικά πλήγματα στη Συρία εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Νέες επιδρομές από βρετανικά μαχητικά. Σκληρές μάχες σε πόλη βόρεια της Βαγδάτης. Δέσμευση Ερντογάν για πόλεμο κατά των τζιχαντιστών.

Νέες αεροπορικές επιθέσεις κατά των τζιχαντιστών

Βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας μια δεύτερη σειρά αεροπορικών επιδρομών εναντίον δυνάμεων Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ),που βρίσκονται δυτικά της Βαγδάτης, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας.

Δύο καταδιωκτικά-βομβαρδιστικά Tornado της πολεμικής αεροπορίας της Βρετανίας (RAF), τα οποία σταθμεύουν στην Κύπρο, εκτόξευσαν τέσσερις πυραύλους εναντίον δύο οχημάτων του ΙΚ (το ένα εκ των οποίων είχε εγκατεστημένο οπλισμό) σε μια «αποστολή αναγνώρισης και υποστήριξης των ιρακινών κυβερνητικών δυνάμεων στα δυτικά της Βαγδάτης».

«Η προκαταρκτική ανάλυση (της επιδρομής) καταδεικνύει ότι τα πλήγματα ήταν επιτυχή», σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, αυτή η σειρά επιδρομών είναι η δεύτερη αφού η Βρετανία εντάχθηκε την περασμένη Παρασκευή στον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ που επιχειρεί στο ιρακινό έδαφος εναντίον των τζιχαντιστών, μετά την υιοθέτηση από το Κοινοβούλιο της πρότασης ψηφίσματος της κυβέρνησης που ενέκρινε την προσφυγή σε αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ.

Χθες Τρίτη στις πρώτες βρετανικές επιδρομές καταστράφηκαν μια θέση πυροβολικού και ένα όχημα στο οποίο ήταν εγκατεστημένο ένα βαρύ πολυβόλο. Τα βρετανικά μαχητικά εκτελούσαν μια πτήση υποστήριξης Κουρδικών στρατευμάτων που είχαν στοχοθετήσει οι μαχητές του ΙΚ στο βορειοδυτικό τμήμα του Ιράκ.

Έξι Τornado της RAF συμμετέχουν ήδη εδώ και πολλές εβδομάδες σε αποστολές αναγνώρισης.

Από την Παρασκευή είχαν κάνει πέντε εξόδους εφοδιασμένα με βόμβες κατευθυνόμενες με λέιζερ και με πυραύλους, αλλά χωρίς να ανοίξουν πυρ.

Ο συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ προχώρησε επίσης νωρίς σήμερα σε αεροπορικά πλήγματα στη Συρία εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών του ΙΚ, οι οποίοι έχουν φθάσει επί θύραις της πόλης Άιν αλ Άραμπ (Κομπάνι στην κουρδική γλώσσα), σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Ο αμερικανοαραβικός συνασπισμός διεξήγαγε τουλάχιστον πέντε αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών στις γραμμές του μετώπου όπου βρίσκονται αντιμέτωποι με τους Κούρδους, ανατολικά και νοτιοανατολικά της Κομπάνι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής αυτής της ΜΚΟ.

Παράλληλα, στο Ιράκ, μαχητές μια φυλής σουνιτών και ιρακινά κυβερνητικά στρατεύματα απώθησαν μια επίθεση του ΙΚ στην πόλη Ντουλουίγια, βόρεια της Βαγδάτης, και στις μάχες ανάμεσα στις δύο πλευρές τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι.

Οι τζιχαντιστές δεν κατάφεραν να καταλάβουν την συνοικία Τζούμπουρ, που έχει το ίδιο όνομα με τη φυλή που κατοικεί εκεί. «Επιτέθηκαν στην Τζούμπουρ από τρεις πλευρές την περασμένη νύχτα και οι μάχες συνεχίζονταν ως το πρωί», δήλωσε ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας στη Ντουλουίγια.

«Η επίθεσή τους απέτυχε αλλά υπάρχουν θύματα», είπε ο ίδιος αξιωματικός, κάνοντας λόγο για επτά νεκρούς σε κάθε πλευρά, ανάμεσά τους έναν τζιχαντιστή καμικάζι βομβιστή. Κατά την ίδια πηγή, 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν στη φιλοκυβερνητική πλευρά, κυρίως πολίτες. Ο απολογισμός αυτός επιβεβαιώθηκε από κατοίκους με τους οποίους επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ιρακινοί πιλότοι έριξαν κατά λάθος προμήθειες σε τζιχαντιστές

Εντωμεταξύ, πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας του Ιράκ έριξαν κατά λάθος τρόφιμα, νερό και πυρομαχικά σε περιοχή που ελέγχεται από τζιχαντιστές του ΙΚ, αντί να ενισχύσουν τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας.

Όπως μεταδίδει το NBC, η αποστολή των ιρακινών πιλότων ήταν να προχωρήσουν σε ρήψη προμηθειών πάνω από χωριό στην επαρχία Άνμπαρ στην δυτικό Ιράκ. Στην περιοχή αυτή στρατιώτες των ιρακινών δυνάμεων δίνουν εδώ και μια εβδομάδα μάχη με τζιχαντιστές του ΙΚ.

«Οι στρατιώτες αυτοί είχαν απεγνωσμένα ανάγκη αυτές τις προμήθειες, αλλά εξαιτίας των λανθασμένων σχεδίων του ιρακινού στρατού και την απειρία των πιλότων, βοηθήσαμε με τζιχαντιστές να σκοτώσουν στρατιώτες μας» δήλωσε στο ιρακινό κοινοβούλιο ο βουλευτής Χακίμ αλ Ζαμίλι.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τρεις γυναίκες μαχήτριες Πεσμεργκά αποκεφαλίστηκαν από αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους σε περιοχή της Βόρειας Συρίας.

Ερντογάν: Η Τουρκία θα δώσει μάχη κατά των τζιχαντιστών

Η Τουρκία θα πολεμήσει κατά του Ισλαμικού Κράτους και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων στην περιοχή, αλλά δεν υποχωρεί από τον στόχο της αποκαθήλωσης του Σύριου προέδρου, Μπασάρ Αλ Άσσαντ, δήλωσε την Τετάρτη ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

«Θα πολεμήσουμε αποτελεσματικά ενάντια τόσο στο Ισλαμικό Κράτος και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων εντός της περιοχής. Αυτή θα είναι πάντοτε η προτεραιότητα μας» είπε σε ομιλία του στο τουρκικό κοινοβούλιο ο κ. Ερντογάν. «Επίσης θα συνεχίσουμε να δίνουμε προτεραιότητα στον στόχο μας να απομακρύνουμε το συριακό καθεστώς, να βοηθήσουμε στην προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και να ενθαρρύνουμε ένα συνταγματικό, κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης που θα αγκαλιάζει όλους τους πολίτες» πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως τα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ και την Συρία φτάνουν τα 1.200 χιλιόμετρα και η χώρα έχει δεχθεί ήδη 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες από την Συρία. Την εβδομάδα αυτή παρέταξε άρματα μάχης στα σύνορα με την Συρία, μετά την προέλαση των τζιχαντιστών.

Το κοινοβούλιο πρόκειται να συνεδριάσει την Πέμπτη για να εγκρίνει την αποστολή Τούρκων στρατιωτών αν χρειαστεί σε άλλες χώρες, καθώς και την χρησιμοποίηση των τουρκικών βάσεων από τις συμμαχικές δυνάμεις που μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Τουρκία είναι ανοιχτή σε οποιαδήποτε συνεργασία για την καταπολέμηση των τρομοκρατών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v