Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χονγκ Κονγκ: Με καταλήψεις κτιρίων απειλούν οι φοιτητές

Χωρίς επεισόδια κύλησε την Τετάρτη η πρώτη ημέρα της Εθνικής Εορτής στο Χονγκ Κονγκ. Την παραίτηση του κυβερνήτη ζητούν οι φοιτητές, απειλώντας με καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων. Η αστυνομία θα επέμβει μόνο αν επικρατήσει χάος, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Χονγκ Κονγκ: Με καταλήψεις κτιρίων απειλούν οι φοιτητές

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν συγκεντρωμένοι στους κεντρικούς δρόμους του Χονγκ Κονγκ στην πρώτη ημέρα της εθνικής εορτής, με τους ηγέτες του φοιτητικού κινήματος να απειλούν με την κατάληψη κυβερνητικών κτιρίων.

Όπως μεταδίδει η Guardian, οι φοιτητές επιμένουν στο τελεσίγραφο προς τον κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ Λέουνγκ Τσουν Γινγκ και ζητούν να παραιτηθεί «σήμερα ή αύριο», διαφορετικά θα εντείνουν τις κινητοποιήσεις.

«Θα κλιμακώσουμε τις δράσεις μας αν ο κυβερνήτης Λέουνγκ δεν παραιτηθεί σήμερα ή αύριο το βράδυ» ανέφερε ο ηγέτης του φοιτητικού κινήματος Λέστερ Στουμ. «Θα καταλάβουμε περισσότερα κυβερνητικά γραφεία και κτίρια» πρόσθεσε.

«Πιστεύω ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αγοράσει περισσότερο χρόνο. Θέλουν να χρησιμοποιήσουν τακτικές όπως η αποστολή ορισμένων ανθρώπων για την δημιουργία χάους, ώστε να έχουν μια καλή δικαιολογία για να διαλύσουν το πλήθος» τόνισε ο ίδιος.

Το Σαββατοκύριακο η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα, σπρέι πιπεριού και γκλομπ για να διαλύσουν τις εξεγέρσεις, αλλά από τότε τα πνεύματα έχουν ηρεμήσει.

Ο κ. Λέουνγκ έχει διαμηνύσει ότι το Χονγκ Κόνγκ θα διατηρήσει την ασφάλεια της περιοχής χωρίς βοήθεια από το στρατό της Κίνας. Κυβερνητική πηγή δήλωσε στο Reuters πως ο κυβερνήτης φαίνεται έτοιμος να αφήσει τα πνεύματα να ξεθυμάνουν και ότι θα παρέμβει μόνο αν καταγραφούν λεηλασίες ή βίαια περιστατικά.

«Αν δεν προκύψει κάποια χαοτική κατάσταση δεν θα στείλουμε αστυνομικές δυνάμεις. Ελπίζουμε να μην συμβεί αυτό» σημείωσε η πηγή. «Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με ειρηνικό τρόπο, ακόμα και αν κρατήσει εβδομάδες ή μήνες» πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για τη νέα πολιτική μεταρρύθμιση που επέβαλε το Πεκίνο και περιορίζει το δικαίωμα επιλογής του τοπικού κυβερνήτη. Οι διαδηλωτές ζητούν να αποσυρθεί το σχέδιο ψηφοφορίας του κυβερνήτη που ανακοινώθηκε στις 31 Αυγούστου από το Πεκίνο και χαρακτηρίζεται αντιδημοκρατικό.

Βολές κατά της Κίνας από τον τελευταίο Βρετανό κυβερνήτη

Ο τελευταίος Βρετανός κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ , Κρις Πάτεν, επέκρινε την διαχείριση των διαδηλώσεων και κατηγόρησε την Κίνα για παραβίαση της συμφωνία για καθολική ψήφο.

Σε δηλώσεις του στο BBC, ο κ. Πάτεν υποστήριξε πως η πρόταση της Κίνας για τον έλεγχο των υποψηφίων για την θέση του κυβερνήτη παραβιάζει τις υποσχέσεις των κινεζικών αρχών στο Χονγκ Κονγκ.

O ίδιος τόνισε πως ελπίζει ότι το Πεκίνο παρακολουθεί τις διαδηλώσεις παρά την λογοκρισία που έχει επιβάλλει στους πολίτες του.

«Πιστεύω ότι ο διάλογος πρέπει να αντικαταστήσει τα δακρυγόνα και τα σπρέι πιπεριού» πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v