Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΟΣΑ: «Τεράστια αύξηση» στην παγκόσμια ανισότητα

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ, η εισοδηματική ανισότητα, μετρημένη βάσει των προ φόρων εισοδημάτων των νοικοκυριών μιας χώρας, μειωνόταν στα περισσότερα κράτη της Δύσης από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι περίπου το 1970, όταν άρχισε και πάλι να αυξάνεται.

ΟΟΣΑ: «Τεράστια αύξηση» στην παγκόσμια ανισότητα

Η εκτίναξη της εισοδηματικής ανισότητας σε ολόκληρο τον κόσμο είναι μία από τις πιο ανησυχητικές εξελίξεις των τελευταίων 200 ετών, τονίζει στην τελευταία του έκθεση ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).

Στην έκθεση αυτή, η οποία παρακολουθεί την ευημερία σε οκτώ περιοχές του κόσμου τους τελευταίους δύο αιώνες, ο ΟΟΣΑ διαπιστώνει πως τα προσωπικά εισοδήματα διαφοροποιήθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια καθώς αυξανόταν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

«Είναι δύσκολο να μην προσέξει κανείς την απότομη αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας που βιώνει η ευρεία πλειονότητα των χωρών από τη δεκαετία του 1980. Υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις σε αυτό», αναφέρεται στην έκθεση.

Η εισοδηματική ανισότητα, μετρημένη βάσει των προ φόρων εισοδημάτων των νοικοκυριών μιας χώρας, μειωνόταν στα περισσότερα κράτη της Δύσης από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι περίπου το 1970, όταν άρχισε και πάλι να αυξάνεται.

«Η τεράστια αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας σε παγκόσμια κλίμακα είναι ένα από τα σημαντικότερα -και πιο ανησυχητικά- χαρακτηριστικά της ανάπτυξης της οικονομίας διεθνώς τα τελευταία 200 χρόνια», τονίζουν οι συγγραφείς της έκθεσης.

Ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1980, οι περισσότερες χώρες βίωσαν αύξηση στα επίπεδα ανισότητας, με βάση τον ΟΟΣΑ. Μία από τις εντονότερες αυξήσεις καταγράφεται στην Κίνα, όπου ο συντελεστής Gini -που μετρά την κατανομή του εισοδήματος- αυξήθηκε κατά το ήμισυ το διάστημα 1980-2000.

Εξαίρεση στον κανόνα αποτελούν η Ιαπωνία, η οποία διατηρεί χαμηλά επίπεδα ανισότητας από τη δεκαετία του 1950 και ύστερα, και η Νότια Αφρική.

Σημειώνεται ότι, με βάση έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής, που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο φέτος, το 2013 οι CEOs μεγάλων αμερικανικών εταιρειών αμείβονταν κατά μέσο όρο 296 φορές περισσότερα απ' όσο ήταν ο μέσος μισθός ενός υπαλλήλου τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v