Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στάση πληρωμών από την ουκρανική Naftogaz

Αδυναμία πληρωμής χρέους ύψους 1,6 δισ. δολ. δήλωσε η κρατική ενεργειακή εταιρεία της Ουκρανίας. Τα ομόλογα φέρουν την εγγύηση της ουκρανικής κυβέρνησης. Οι κινήσεις του Κιέβου στο παρά πέντε για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Στάση πληρωμών από την ουκρανική Naftogaz

Η κρατική ενεργειακή εταιρεία της Ουκρανίας Naftogaz δήλωσε αδυναμία αποπληρωμής χρέους ύψους 1,6 δισ. δολαρίων, εξέλιξη που δημιουργεί κίνδυνο στάσης πληρωμής και των κρατικών ομολόγων της χώρας. Το Κίεβο διαβεβαιώνει τους επενδυτές ότι τα ομόλογα – που έληγαν στις 30 Σεπτεμβρίου και τώρα βρίσκονται σε 10ήμερη περίοδο χάριτος- θα αποπληρωθούν σύντομα.

«Εάν συνυπολογιστούν οι τόκοι, τότε το οφειλόμενο ποσό αγγίζει τα 1,67 δισ. δολ. το οποίο εγγυάται πλήρως η ουκρανική κυβέρνηση» σχολιάζει το πρακτορείο Reuters και συμπληρώνει: «Εάν λοιπόν δεν αποπληρωθούν οι τίτλοι, τότε θα πυροδοτήσουν ρήτρες δανειακών συμβάσεων που θα καταστήσουν απαιτητά όλα τα κρατικά ομόλογα της Ουκρανίας»

Η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας επεσήμανε ότι θα πωλήσει ξένο νόμισμα στη Naftogaz, έτσι ώστε να της δώσει τη δυνατότητα να πληρώσει τους ομολογιούχους. Επίσης, ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο: «Η κυβέρνηση, μαζί με τη Νaftogaz, έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία για την αποπληρωμή των 1,67 δισ. δολ. Θα αποπληρωθεί όλο το ποσό

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v