UBS: Αντιμέτωπη με πρόστιμο €5 δισ. από γαλλικές αρχές

Η UBS μπορεί να καταβάλλει πρόστιμο ως και €5 δισ στις γαλλικές αρχές, σύμφωνα με νομικό έγγραφο που επικαλείται η ελβετική εφημερίδα Le Temps.

UBS: Αντιμέτωπη με πρόστιμο €5 δισ. από γαλλικές αρχές

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας μπορεί να κληθεί να πληρώσει πρόστιμο ως και €5 δισ., αν κριθεί ένοχη στην έρευνα των γαλλικών αρχών για το αν βοήθησε πλούσιους πελάτες της να φοροδιαφύγουν.

Σημειώνεται πως γαλλικό δικαστήριο έχει διατάξει την UBS να καταθέσει εγγύηση €1,1 δισ., για να καλύψει ενδεχόμενο πρόστιμο. Ωστόσο, η ελβετική εφημερίδα Le Temps ανέφερε πως έχει δει νομικό έγγραφο που αναφέρει ότι η τράπεζα μπορεί να αντιμετωπίσει πρόστιμο ως και €5 δισ.

Το έγγραφο, το οποίο υπογράφουν δύο δικαστές, έχει ημερομηνία 23 Ιουλίου, την ίδια ημέρα που η τράπεζα κλήθηκε για πρώτη φορά από τις γαλλικές αρχές για την καταβολή εγγύησης.

«Το επιχειρηματικό μοντέλο της UBS βασιζόταν στην προσφορά των πελατών της τραπεζικού απορρήτου έναντι των γαλλικών δημοσιονομικών αρχών» σημειώνεται στο έγγραφο σύμφωνα με την ελβετική Le Temps.

Η μετοχή της UBS έπεσαε ως και 3,2% την Παρασκευή.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η UBS ανέφερε πως οι υπολογισμοί για πιθανά πρόστιμα είναι εντελώς υποθετικοί.

«Δεν μπορούμε να ελέγχουμε την ανεύθυνη αποκάλυψη εμπιστευτικών εγγράφων ή την επιλεκτική τους ερμηνεία. Το θέμα βρίσκεται ακόμα στο επίπεδο της επίσημης έρευνας και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την τράπεζα» τόνισε σε ανακοίνωση της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v