ΔΝΤ: Προωθεί μέτρα-ασπίδα ενάντια στους "γύπες"

Την προώθηση αλλαγών στις εκδόσεις κρατικών ομολόγων ζητά το ΔΝΤ, ώστε να αποφευχθεί μια διαμάχη τύπου Αργεντινής. Γιατί τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης της ρήτρας συλλογικής δράσης και την τροποποίηση της ρήτρας "pari passu".

ΔΝΤ: Προωθεί μέτρα-ασπίδα ενάντια στους γύπες

To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απηύθυνε έκκληση να επανεξεταστεί ο τρόπος που είναι δομημένες οι εκδόσεις κρατικών ομόλογων ώστε να αποτραπούν στο μέλλον μακροχρόνιες διαμάχες για αναδιαρθρώσεις, όπως αυτή της Αργεντινής με τα hedge funds που ζητούν πλήρη αποπληρωμή.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το ΔΝΤ παρουσιάζει σε έκθεση που δημοσίευσε τη Δευτέρα μια σειρά από προτάσεις για την ενίσχυση των λεγόμενων ρητρών συλλογικής δράσης (Collective Action Clauses) που περιλαμβάνονται στα περισσότερα κρατικά ομόλογα ή την τροποποίηση της ρήτρας "pari passu" για την ίση μεταχείριση των πιστωτών. 

Υπενθυμίζεται πως τον Ιούλιο η Αργεντινή χρεοκόπησε μετά από δικαστική απόφαση υπέρ των hedge funds που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση του 2005 και του 2010. Με βάση την απόφαση, η οποία βασίζεται στην ερμηνεία της ρήτρας "pari passu", η κυβέρνηση της Αργεντινής δεν μπορεί να συνεχίσει την πληρωμή των κατόχων αναδιαρθρωμένων ομολόγων, αν πρώτα δεν ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των hedge funds που την έχουν μηνύσει.

Στην έκθεση το ΔΝΤ ζητά μια πιο αυστηρή εκδοχή της ρήτρας CAC για να περιοριστεί ο κίνδυνος να ασκήσουν μηνύσεις επενδυτές που αποφάσισαν να μείνουν έξω από την διαδικασία αναδιάρθρωσης. Η έλλειψη μιας τέτοιας ρήτρας στα ομόλογα της Αργεντινής επέτρεψε σε hedge funds όπως το NML και το Elliott να μηνύσουν την χώρα, ζητώντας πλήρη αποπληρωμή χρέους που αναδιαρθρώθηκε το 2005 και το 2010. Σημειώνεται πως η αναδιάρθρωση είχε γίνει δεκτή από το 93% των επενδυτών. 

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η ρήτρα CAC πρέπει να απαιτεί την προσφορά του ίδιου εργαλείου ή ενός μοναδικού καταλόγου εργαλείων στους επηρεαζόμενους ομολογιούχους και επίσης να θέτει ως όριο την θετική ψήφο από ομολογιούχους που έχουν το 75% του κεφαλαίου όλων των υπό αναδιάρθρωση σειρών.  Παράλληλα, το Ταμείο προτείνει να καθιερωθεί μια διαδικασία ψηφοφορίας για όλες τις σειρές ομολόγων. Όπως υποστηρίζουν οι συντάκτες της έκθεσης αυτό θα είναι ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων με τις συλλογικές ρήτρες και θα αποτρέψει τον κίνδυνο κάποιο hedge fund να αποκτήσει θέση ελέγχου σε μια συγκεκριμένη έκδοση και να εμποδίσει την αναδιάρθρωση. 

Επιπλέον, το Ταμείο καλωσορίζει τις πρόσφατες τροποποιήσεις της ρήτρας "pari passu", που απαιτεί την ίση μεταχείριση όλων των πιστωτών. Η ρήτρα "pari passu" βρίσκεται στην καρδία της υπόθεσης της Αργεντινής, καθώς το δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε πως απαιτεί την ίση μεταχείριση των hedge funds που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση με τους πιστωτές που την δέχτηκαν. Με βάση την απόφαση η Αργεντινή δεν είχε το δικαίωμα να πληρώσει τους κατόχους των αναδιαρθρωμένων ομολόγων αν δεν αποζημίωνε τα hedge funds. 

H έκθεση του ΔΝΤ επισημαίνει πως ενισχύεται το στρατόπεδο υπέρ της τροποποίησης της ρήτρας "pari passu" στα κρατικά ομόλογα, "έτσι ώστε να διασφαλίζει ότι η αποκατάσταση που προσέφερε στoυς πιστωτές που δεν μετείχαν στις αναδιαρθρώσεις χρέους της Αργεντινής δεν θα επαναληφθεί και στο μέλλον". 

Ενωμεταξύ, το Ταμείο τονίζει πως πρέπει να αποκτήσει πιο ενεργό ρόλο στην προώθηση τέτοιων ρητρών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v