Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαλς: Η ΕΕ δεν μπορεί να απορρίψει το γαλλικό προϋπολογισμό

Μόνο ένα κοινοβούλιο έχει την αρμοδιότητα να εγκρίνει ή όχι τον προϋπολογισμό της Γαλλίας και αυτό είναι το γαλλικό κοινοβούλιο, δήλωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός της χώρας, Μανουέλ Βαλς.

Βαλς: Η ΕΕ δεν μπορεί να απορρίψει το γαλλικό προϋπολογισμό

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς δήλωσε σήμερα στο κοινοβούλιο της χώρας ότι το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015, που προβλέπει μια σαφή απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους, είναι "αυτό που χρειάζεται η Γαλλία" και δεν θα μπορούσε να απορριφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

"Δεν υπάρχει παρά μόνο ένα κοινοβούλιο (...) που έχει την αρμοδιότητα να εγκρίνει ή όχι τον προϋπολογισμό της Γαλλίας (...) και αυτό είναι το γαλλικό κοινοβούλιο" τόνισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή "δεν μπορεί (...) να απορρίψει (τον προϋπολογισμό) αλλά μπορεί να κάνει παρατηρήσεις, όπως είναι δικαίωμά της".

Σύμφωνα με πολλές ευρωπαϊκές πηγές η Επιτροπή ενδέχεται να ζητήσει από το Παρίσι να αναθεωρήσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού στο οποίο προβλέπεται έλλειμμα 4,3% του ΑΕΠ το 2015, μακράν του 3% για το οποίο έχει δεσμευτεί η γαλλική κυβέρνηση. Εδώ και έναν χρόνο η Επιτροπή έχει δικαίωμα να ελέγχει τα προσχέδια των εθνικών προϋπολογισμών, ένα προνόμιο που δεν έχει χρησιμοποιήσει ακόμη.

Εάν η Επιτροπή διαπιστώσει ότι υπάρχουν σοβαρές παραλείψεις όσον αφορά τις περικοπές ή τις μεταρρυθμίσεις, μπορεί να ζητήσει από μια χώρα να παρουσιάσει ένα αναθεωρημένο προσχέδιο προϋπολογισμού.

Την Δευτέρα, πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ ανέφεραν ότι το σχέδιο του προϋπολογισμού θα παρουσιαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15 Οκτωβρίου, επισημαίνοντας ότι είναι ακόμη "πρόωρο" να γίνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν τόνισε ότι η Γαλλία θα τηρήσει όλες τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις που ανέλαβε την περασμένη άνοιξη απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους της. "Μειώσεις φόρων και εισφορών υπέρ των εταιρειών, μειώσεις φόρων για τα νοικοκυριά, περιορισμός των δαπανών: αυτά είναι ακριβώς τα στοιχεία που ανακοινώσαμε την περασμένη άνοιξη, ακριβώς τα ίδια", υπογράμμισε αναφερόμενος στο πρόγραμμα σταθερότητας της τριετίας 2015-17.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v