Lacker: Η Fed πρέπει να πουλήσει τα MBS $1,7 τρισ.

Ο Jeffrey Lacker έχει ταχθεί επί μακρόν εναντίον της ανάμιξης της κεντρικής τράπεζας με την αγορά στεγαστικής πίστης. Ισχυρίζεται ότι οι αγορές MBS από την Fed ευνόησαν ορισμένους δανειολήπτες εις βάρος των υπολοίπων, επηρεάζοντας και την διοχέτευση των δανείων.

Lacker: Η Fed πρέπει να πουλήσει τα MBS $1,7 τρισ.

Στην στρατηγική εξόδου της Federal Reserve από την παροχή ρευστότητας στις αγορές, θα πρέπει να περιλαμβάνεται και σχέδιο πώλησης των περιουσιακών στοιχείων ύψους 1,7 τρισ. δολ. σε χρεόγραφα με αντίκρισμα στεγαστικά δάνεια (mortgage-backed securities) με τακτικό και λογικό ρυθμό, δήλωσε ο Jeffrey Lacker, διοικητής της Fed του Ρίτσμοντ, σε σχόλιό του στην εφημερίδα Wall Street Journal.

Μολονότι στο πρόγραμμα εξόδου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ προβλέπεται ότι κάποια στιγμή θα σταματήσουν να υπάρχουν MBS στον ισολογισμό της Fed, δεν ζητείται πώληση των MBS παρά μόνο σε λίγες περιορισμένες περιπτώσεις.

Για αυτόν τον λόγο και ο κ. Lacker ήταν ο μόνος από τους 17 ανώτατους κεντρικούς τραπεζίτες, που δεν υποστήριξαν την στρατηγική εξόδου.

Ο κ. Lacker έχει ταχθεί επί μακρόν εναντίον της ανάμιξης της κεντρικής τράπεζας με την αγορά στεγαστικής πίστης. Ισχυρίζεται ότι οι αγορές MBS από την Fed ευνόησαν ορισμένους δανειολήπτες εις βάρος των υπολοίπων, επηρεάζοντας και την διοχέτευση των δανείων.

«Είναι σαν η Fed να προσφέρει εκτός προϋπολογισμού χρηματοδότηση σε ορισμένους δανειολήπτες στεγαστικής πίστης, με κεφάλαια από την πώληση κρατικών ομολόγων στο δημόσιο,» έγραψε στην στήλη της εφημερίδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v