Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξεγείρονται οι Κούρδοι στην Τουρκία

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τις συγκρούσεις Κούρδων-αστυνομικών στην Τουρκία. Εμφανής η δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για την αδράνεια της Άγκυρας σε ό,τι αφορά το Ισλαμικό Κράτος.

Εξεγείρονται οι Κούρδοι στην Τουρκία

Τουλάχιστον 21 νεκροί έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους στις συγκρούσεις που σημειώνονται στην Τουρκία μεταξύ Κούρδων και των τουρκικών αστυνομικών δυνάμεων, την ώρα που οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους συνεχίζουν τις επιθέσεις κατά της πόλης Κομπανί, στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, παρά τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ.

Χθες το βράδυ, ο αμερικανικός στρατός και οι σύμμαχοι πραγματοποίησαν οκτώ αεροπορικές επιθέσεις κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στην Κομπανί, η οποία παραμένει υπό τον έλεγχο των Κούρδων, ωστόσο το Πεντάγωνο παραδέχθηκε πως οι αεροπορικές αυτές επιθέσεις πιθανότατα δεν θα είναι αρκετές για να προστατευθεί η πόλη.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους με την Τουρκία, η οποία αρνείται να συμμετάσχει στη συμμαχία κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι έχουν ήδη καταλάβει μεγάλες εκτάσεις τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί πως η Τουρκία μπορεί να κάνει και πρέπει να κάνει περισσότερα, και πως χρησιμοποιεί δικαιολογίες για να μην κάνει περισσότερα», δήλωσε στο Reuters Αμερικανός αξιωματούχος.

Ταραχές στην Τουρκία

Στην Τουρκία, συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση χθες το βράδυ οι μάχες μεταξύ των Κούρδων διαδηλωτών και των Τούρκων αστυνομικών, στα νοτιοανατολικά της χώρας, στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα.

Οι Κούρδοι της Τουρκίας, που αποτελούν την πλειονότητα στα νοτιοανατολικά της χώρας, κατηγορούν τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για κωλυσιεργία την ώρα που σκοτώνονται τα αδέλφια τους στην Κομπανί.

Οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και κανόνια νερού για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι έκαιγαν αυτοκίνητα και λάστιχα. Οι αρμόδιες αρχές επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας σε τουλάχιστον πέντε περιφέρειες – είναι η πρώτη φορά από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 που χρησιμοποιείται ευρέως το συγκεκριμένο μέτρο.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα ότι έχουν σκοτωθεί 19 άνθρωποι και άλλοι 145 τραυματίστηκαν στις ταραχές, ενώ δεσμεύτηκε ότι η ειρηνευτική διαδικασία της Τουρκίας με τους Κούρδους αυτονομιστές δεν θα καταστραφεί από βανδαλισμούς.

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις βίαιες συγκρούσεις στο Ντιγιάρμπακιρ, την μεγαλύτερη κουρδική πόλη στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, ενώ άλλοι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στις επαρχίες Μους, Σιίρτ και Μπατμάν. Τριάντα άνθρωποι τραυματίστηκαν –μεταξύ των οποίων και 8 αστυνομικοί- στην Κωνσταντινούπολη.

Στο μεταξύ, οι ταραχές εξαπλώνονται και σε άλλες χώρες με κουρδικούς και τουρκικούς πληθυσμούς. Η αστυνομία της Γερμανίας ανακοίνωσε πως 14 άτομα τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων και ακραίων Ισλαμιστών.

Ζητά «ανταλλάγματα» για παρέμβαση ο Ερντογάν

Την ίδια ώρα, στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, το Ισλαμικό Κράτος σφίγγει τον κλοιό γύρω από την πόλη Κομπανί –παρά τη σθεναρή αντίσταση των κουρδικών δυνάμεων.

Η Βουλή της Τουρκίας ψήφισε την περασμένη εβδομάδα έγκριση για διασυνοριακή επέμβαση, ωστόσο ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του δεν έχουν προχωρήσει μέχρι στιγμής σε μια τέτοια κίνηση, λέγοντας πως θα συμμετάσχουν στις στρατιωτικές ενέργειες μόνο στο πλαίσιο μιας συμμαχίας η οποία θα αντιμετωπίσει ταυτόχρονα και τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ.

Ο Ερντογάν θέλει η συμμαχία να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων προκειμένου να αποτρέψει τις πτήσεις της πολεμικής αεροπορίας του Άσαντ στην περιοχή κοντά στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας και να δημιουργηθεί μια ασφαλής περιοχή όπου θα μπορούν να επιστρέψουν οι περίπου 1,2 εκατ. Σύριοι πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στην Τουρκία.

Η Γαλλία έχει δηλώσει ότι στηρίζει την ιδέα της ασφαλούς περιοχής, και η Βρετανία λέει ότι μελετά το ζήτημα.

Όμως είναι ξεκάθαρο ότι η πρόταση δεν αρέσει στην Ουάσιγκτον, η οποία βομβαρδίζει στόχους του Ισλαμικού Κράτους στο έδαφος της Συρίας χωρίς αντιρρήσεις από τον Άσαντ, και δεν επιθυμεί να συρθεί σε μάχη κατά της Δαμασκού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v