Βουτιά 5,8% στις εξαγωγές για τη Γερμανία

Μπαράζ αρνητικών εκπλήξεων για τη γερμανική οικονομία. Φλερτάρει ξανά με την στασιμότητα, αν όχι με την ύφεση. Το εμπορικό πλεόνασμα συρρικνώθηκε στα 17,5 δισ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές βούλιαξαν κατά 5,8%. Οι πιέσεις στην κυβέρνηση Μέρκελ.

Βουτιά 5,8% στις εξαγωγές για τη Γερμανία

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αρνητικές εκπλήξεις των τελευταίων ημερών για τη γερμανική οικονομία η οποία απειλείται ανοικτά πλέον με στασιμότητα, αν όχι με ύφεση. Το εμπορικό πλεόνασμα στη μεγαλύτερη χώρα της ευρωζώνης συρρικνώθηκε στα 17,5 δισ. ευρώ τον Αύγουστο από 22,2 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Τα στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας είναι χειρότερα των προσδοκιών. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, οι αναλυτές προέβλεπαν ότι το πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στα 18,5 δισ. ευρώ

Το μεγάλο σοκ έρχεται από τις εξαγωγές, οι οποίες μειώθηκαν τον Αύγουστο κατά 5,8% σε μηνιαία βάση και κατά 1% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση των γερμανικών εξαγωγών από τον Ιανουάριο του 2009, όταν η χρηματοοικονομική κρίση βρισκόταν στο αποκορύφωμά της. Οι εισαγωγές επίσης μειώθηκαν κατά 1,3% σε μηνιαία βάση και κατά 2,4% σε ετήσια βάση.

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ, στα 10,3 δισ. ευρώ από 20,1 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. 

Η στατιστική υπηρεσία εξηγεί ότι ο Αύγουστος ήταν μήνας με πολλές αργίες και αυτό εξηγεί εν μέρει τα απογοητευτικά μεγέθη. Και πάλι όμως, τα τελικά στοιχεία απέχουν τόσο πολύ από τις εκτιμήσεις που θέτουν υπό αναθεώρηση τα σενάρια για τη γερμανική οικονομία, αλλά και για την ευρωζώνη. «Φτάνει πια με το παραμύθι του καλοκαιριού, είναι μάλλον το γερμανικό θρίλερ του καλοκαιριού» δήλωσε ο Carsten Brezski της ΙΝG.

Τα σημερινά στοιχεία δεν ήταν τα μόνα που προκαλούν προβληματισμό. Μόλις χθες ανακοινώθηκε ότι η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε τον Αύγουστο κατά 4% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μείωση από τον Ιανουάριο του 2009. Την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοινώθηκε ότι ο δείκτης ΡΜΙ της Γερμανίας αναθεωρήθηκε πτωτικά στο 49,9 έναντι αρχικής εκτίμησης στο 50,3 και πλέον βρίσκεται σε περιοχή συρρίκνωσης δραστηριοτήτων (κάτω από το 50) για πρώτη φορά μετά από 15 μήνες.

Τα στοιχεία δείχνουν πως η ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου θα είναι οριακή "αν και κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι υπήρξε νέα συρρίκνωση του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο" σχολιάζει το Reuters. «Οι προοπτικές για τη γερμανική οικονομία επιδεινώνονται και δεν είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο» δήλωσε ο Holger Sandte της Nordea Markets.

«Δεν αναπτυσσόμαστε πια» δήλωσε και ο Volker Treier επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης του Γερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και συμπλήρωσε: «Εδώ και χρόνια έχουμε ελάχιστες επενδύσεις στη Γερμανία».  

Με αυτά τα νέα δεδομένα, ασκούνται έντονες πιέσεις στην κυβέρνηση Μέρκελ να αναθεωρήσει τον οικονομικό της προγραμματισμό. Σύμφωνα με το Bloomberg, η γερμανική κυβέρνηση "φλερτάρει" με τη λήψη μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης και επανεξετάζει τις επιλογές της. Μεταξύ των σχεδίων που συζητούνται είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,6 της ποσοστιαίας μονάδας, η οποία θα τροφοδοτούσε με ένα ποσό ύψους 6 δισεκ. ευρώ την οικονομία, όπως δήλωσε ο κ. Μίκαελ Φουκς, αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) της 'Αγκελα Μέρκελ. «Υπάρχει κάποιο περιθώριο για μέτρα υποβοηθητικά της ανάπτυξης», δήλωσε ο κ. Φουκς σε τηλεφωνική συνέντευξή του.

Οι Σοσιαλδημοκράτες άλλωστε (κυβερνητικοί εταίροι της Μέρκελ) εκφράζουν ήδη τις αντιρρήσεις τους στην πολιτική που ακολουθείται. Ο Λόταρ Μπίντινγκ, βουλευτής του SPD και ειδικός στα οικονομικά, δήλωσε ότι χρειάζονται περισσότερες δαπάνες για υποδομές. «Αυτό μπορεί να γίνει δυνατό, μόνο αν απομακρυνθείς από το δόγμα για τα ελλείμματα», δήλωσε ο βουλευτής σε συνέντευξή του.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πάντως, υπεραμύνθηκε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, της δημοσιονομικής πειθαρχίας. «Βαθιά πεποίθησή μου είναι ότι η βιώσιμη δημοσιονομική κατάσταση είναι απαραίτητη για να υπάρχει καλό επενδυτικό κλίμα. Αμφιβολίες για τη δημοσιονομική πολιτική μας θα μας έβλαπταν περισσότερο από (σ..σ: ότι θα μας ωφελούσε) οποιοδήποτε βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα στήριξης της ανάπτυξης», δήλωσε ο υπουργός σε συνέδριο που έγινε αυτή την εβδομάδα στο Βερολίνο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v