Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν πέρασε τις εξετάσεις η επίτροπος Μπράτουσεκ

Η αρμόδια επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου απέρριψε το διορισμό της Σλοβένης Άλενκα Μπράτουσεκ για το χαρτοφυλάκιο Ενέργειας. Ήταν προσωπική επιλογή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που της ανέθεσε και την αντιπροεδρία της Κομισιόν.

Δεν πέρασε τις εξετάσεις η επίτροπος Μπράτουσεκ

Μεγάλη πολιτική ήττα υπέστη ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ καθώς το ευρωκοινοβούλιο δεν επικύρωσε την υποψηφιότητα της Άλενκα Μπράτουσεκ, που επρόκειτο να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο Ενέργειας στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Μπράτουσεκ ήταν πρωθυπουργός της Σλοβενίας από το Μάρτιο του 2013 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2014. Ο κ. Γιούνκερ τη διάλεξε από λίστα υποψηφίων που είχε καταθέσει η Σλοβενία και στη συνέχεια την στήριξε προτείνοντάς την και για αντιπρόεδρο της Κομισιόν. Σημειώνεται πως η επιλογή της κας. Μπράτουσεκ είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και στη Σλοβενία, όπου η κρατική επιτροπή κατά της διαφθοράς διεξάγει έρευνα εναντίον της. 

Ο διορισμός της όμως, απερρίφθη από 112 ευρωβουλευτές έναντι 13 που τάχθηκαν υπέρ και δύο που απείχαν. «Κατά την ακροαματική διαδικασία τη Δευτέρα δεν κατάφερε να πείσει ότι είχε γνώση του χαρτοφυλακίου της, καθώς μάλιστα θα αναλάμβανε ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες για τη δημιουργία ενεργειακής ένωσης στην ΕΕ» σχολιάζουν οι Financial Times.«Η κα. Μπράτουσεκ δεν έχει καμία απολύτως γνώση και δεν έδειξε καμία δέσμευση» δήλωσε ο Γερμανός ευρωβουλευτής Πίτερ Λιέσε. Η επιτροπή απέρριψε μάλιστα το αίτημα της κας. Μπράτουσεκ για δεύτερη ακροαματική διαδικασία.

Η Σλοβενία πάντως αναμένεται να κρατήσει το χαρτοφυλάκιο Ενέργειας και να προτείνει και πάλι γυναίκα επίτροπο, ώστε να διευκολύνει τον κ. Γιούνκερ να υλοποιήσει τη δέσμευσή του για μεγαλύτερη παρουσία γυναικών στη νέα Κομισιόν. Η πιο πιθανή υποψήφιος είναι η Βιολέτα Μπουλκ, νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Σλοβενίας.

Πέρασαν οι υπόλοιποι 

Ο Ισπανός Αριάς Κανιέτε, για τον οποίο επίσης υπήρχαν αμφιβολίες, πέρασε τελικά τις εξετάσεις της Ευρωβουλής με την ψήφο και των σοσιαλιστών. Συνολικά έλαβε 77 θετικές ψήφους έναντι 48 αρνητικών. Τις εξετάσεις πέρασε (με 98 ψήφους, έναντι 52 αρνητικών) ο Γίρκι Κατάινεν, υποψήφιος για την αντιπροεδρία της Κομισιόν με αρμοδιότητα την Απασχόληση και την Ανάπτυξη, όπως και ο Τζόναθαν Χιλ, επιλογή του βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, για το χαρτοφυλάκιο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Ο Χιλ έλαβε 42 ψήφους υπέρ, έναντι 16 κατά και θα είναι αρμόδιος για την Χρηματοοικονομική Σταθερότητα και τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες.

Εγκρίθηκε, τέλος, και η υποψηφιότητα του Γάλλου Πιερ Μοσκοβισί με 54 ψήφους υπέρ και 37 κατά. 

Η ψηφοφορία για την Κομισιόν στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής αναμένεται στις 22 Οκτωβρίου, με στόχο το νέο σχήμα να αναλάβει καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v