Οι 10 καλύτερες και χειρότερες οικονομίες του 2014

Οι χώρες που διαθέτουν άφθονες πρώτες ύλες –όπως πετρέλαιο, φυσικό αέριο, χαλκό ή σιδηρομετάλλευμα- καταλαμβάνουν τις περισσότερες θέσεις στο Top 10.

Οι 10 καλύτερες και χειρότερες οικονομίες του 2014

Η Renaissance Capital διέτρεξε την πρόσφατη έκθεση World Economic Outlook του ΔΝΤ και εντόπισε τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες μέχρι στιγμής στο 2014, καθώς και τις οικονομίες που έχουν υποστεί την μεγαλύτερη καταστροφή μέχρι στιγμής στο έτος.

Ο συγγραφέας της έρευνας κ. Robertson τονίζει ότι οι χώρες οι οποίες διαθέτουν άφθονες πρώτες ύλες –όπως πετρέλαιο, φυσικό αέριο, χαλκό ή σιδηρομετάλλευμα- καταλαμβάνουν τις περισσότερες θέσεις στο Top10.

Ιδιαίτερα καλή εμφάνιση έχει η Αφρική, για την οποία μάλιστα ο ερευνητής τονίζει ότι πλέον έχει προσπεράσει την Ασία και αναλαμβάνει την σκυτάλη των ισχυρότερων ρυθμών ανάπτυξης.

Στην λίστα με τις χειρότερες πορείες, είναι εμφανείς οι επιπτώσεις από τους εμφυλίους πολέμους (Ν. Σουδάν, Λιβύη, Ουκρανία, Ιράκ) αλλά και της οικονομικής κακοδιαχείρισης (Βενεζουέλα, Αργεντινή).

Σύμφωνα με την έρευνα, το Top10 της καλύτερης ανάπτυξης περιλαμβάνει τις εξής οικονομίες (σε παρένθεση ο ρυθμός πραγματικής ανάπτυξης ΑΕΠ μέχρι στιγμής στο 2014): Τουρκμενιστάν (10,1%), Τσαντ (9,6%), Μογγολία (9,1%), Κογκό (8,6%), Ακτή Ελεφαντοστού (8,5%), Μιανμάρ (8,5%), Μοζαμβίκη (8,3%), Αιθιοπία (8,2%), Σιέρα Λεόνε (8%), Κίνα (7,4%).

Οι 10 χώρες με την χαμηλότερη ανάπτυξη είναι η Λιβύη (-19,8%), το Νότιο Σουδάν (-12,3%), η Ουκρανία (6,5%), η Κύπρος (-3,2%), η Βενεζουέλα (-3%), το Ιράκ (-2,7%), η Γουινέα (-2,5%), η Αργεντινή (-1,7%), η Σάντα Λουτσία (-1,1%) και η Κροατία (-0,8%).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v