Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Η κυβέρνηση κόβει τους στόχους ανάπτυξης

Σε σημαντική υποβάθμιση των προβλέψεων για το ρυθμό ανάπτυξης προχωρά η κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ μετά το μπαράζ των αρνητικών εκπλήξεων. Τι προβλέπει για την επόμενη διετία.

Γερμανία: Η κυβέρνηση κόβει τους στόχους ανάπτυξης

Μετά το μπαράζ αρνητικών εκπλήξεων για τη γερμανική οικονομία, η κυβέρνηση της χώρας προχωρά σε υποβάθμιση και των δικών της στόχων ανάπτυξης. Όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, η ανακοίνωση θα γίνει την επόμενη εβδομάδα και θα περιλαμβάνει αναθεώρηση επί τα χείρω των στόχων ανάπτυξης για το 2014 και το 2015. 

Συγκεκριμένα, η γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να υποβαθμίσει τον στόχο ανάπτυξης για το 2014 στο 1,25% (έναντι αρχικής εκτίμησης στο 1,8%) και για το 2015 επίσης στο 1,25% (έναντι αρχικής εκτίμησης 2%). 

"Αυτά είναι περίπου τα νούμερα" δήλωσε πηγή του πρακτορείου. Έτερος αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters έκανε λόγο για σημαντική μείωση των στόχων. 

Την Πέμπτη άλλωστε, τα μεγαλύτερα οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας αναθεώρησαν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, προβλέπουν πλέον ρυθμό ανάπτυξης 1,3% για το 2014 και 1,2% για τον επόμενο χρόνο έναντι αρχικής εκτίμησης 1,9% και 2% αντιστοίχως. Επίσης, οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό υποβαθμίζονται στο 1% για το 2014 και στο 1,4% για το 2015 έναντι αρχικής εκτίμησης 1,3% και 1,8% αντιστοίχως. 

Επίσης, καλούν την κυβέρνηση της χώρας να υιοθετήσει αναπτυξιακά μέτρα και να προχωρήσει σε αύξηση των επενδύσεων, τονίζοντας μάλιστα πως υπάρχουν περιθώρια χρηματοοικονομικών ελιγμών. "Το πιο σημαντικό σημείο της οικονομικής πολιτικής σε αυτό το πεδίο είναι να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και να δημιουργήσει τις σωστές συνθήκες για επενδύσεις. Υπάρχουν περιθώρια ελιγμών για εποικοδομητική χρηματοοικονομική πολιτική" δηλώνουν και αναφέρονται συγκεκριμένα στον τομέα των φορολογικών εσόδων και των δημοσίων δαπανών. 

Σημειώνεται πως η Γερμανία κατέγραψε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Με το μπαράζ των αρνητικών μεγεθών που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, πολλοί προειδοποιούν ότι και το τρίτο τρίμηνο, η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης φλερτάρει επικίνδυνα με τη στασιμότητα. 

Οι αρνητικές εκπλήξεις για τη Γερμανία έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας τις τελευταίες ημέρες με αποτέλεσμα η οικονομία της να απειλείται ανοικτά πλέον με στασιμότητα, αν όχι με ύφεση. Το εμπορικό πλεόνασμα συρρικνώθηκε στα 17,5 δισ. ευρώ τον Αύγουστο από 22,2 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Τα στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας είναι χειρότερα των αναμενομένων καθώς οι αναλυτές προέβλεπαν ότι το πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στα 18,5 δισ. ευρώ

Το μεγάλο σοκ έρχεται από τις εξαγωγές, οι οποίες μειώθηκαν τον Αύγουστο κατά 5,8% σε μηνιαία βάση και κατά 1% σε ετήσια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση από τον Ιανουάριο του 2009, όταν η χρηματοοικονομική κρίση βρισκόταν στο αποκορύφωμά της. Οι εισαγωγές επίσης μειώθηκαν 1,3% σε μηνιαία βάση και 2,4% σε ετήσια.

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ, στα 10,3 δισ. ευρώ από 20,1 δισ. τον προηγούμενο μήνα. Επίσης, η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε τον Αύγουστο 4% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μείωση από τον Ιανουάριο του 2009. Την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοινώθηκε ότι ο δείκτης ΡΜΙ της Γερμανίας αναθεωρήθηκε πτωτικά στο 49,9 έναντι αρχικής εκτίμησης 50,3 και πλέον βρίσκεται σε περιοχή συρρίκνωσης δραστηριοτήτων (κάτω από το 50) για πρώτη φορά μετά από 15 μήνες.

Τα στοιχεία δείχνουν πως η ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου θα είναι οριακή "αν και κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι υπήρξε νέα συρρίκνωση του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο", σχολιάζει το Reuters. "Οι προοπτικές για τη γερμανική οικονομία επιδεινώνονται και δεν είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο", δήλωσε ο Holger Sandte της Nordea Markets.

"Δεν αναπτυσσόμαστε πια" δήλωσε και ο Volker Treier επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης του Γερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και συμπλήρωσε: "Εδώ και χρόνια έχουμε ελάχιστες επενδύσεις στη Γερμανία".  

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v