Merck: Μείωση 4,1% στα καθαρά έσοδα β΄ τριμήνου

Αύξηση πωλήσεων κατά 1,9% εμφάνισε στο β΄ τρίμηνο της χρήσης η Merck. Ωστόσο, τα καθαρά έσοδα της εταιρείας κατέγραψαν μείωση 4,1% λόγω εφάπαξ επιπτώσεων από την αναπροσαρμογή των αποθεμάτων της εξαγορασθείσας AZ.

Merck: Μείωση 4,1% στα καθαρά έσοδα β΄ τριμήνου
Η Merck παρουσίασε οργανική αύξηση των πωλήσεων της τάξης του 3,4% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014. Επιπλέον, η εταιρεία ανέφερε μία συνδεόμενη με εξαγορά αύξηση των πωλήσεων κατά 3%, η οποία αντισταθμίστηκε από την επίδραση αρνητικών συναλλαγματικών διαφορών της τάξης του -4,5%.

Συνολικά, οι πωλήσεις σημείωσαν μέτρια αύξηση κατά € 52 εκατομμύρια ή 1,9% στα € 2,8 δισεκατομμύρια κατά το δεύτερο τρίμηνο (Q2 2013: € 2,7 δισεκατομμύρια). Παρά τα σημαντικά χαμηλότερα ποσά για δικαιώματα, άδειες και έσοδα από προμήθειες, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) προ εκτάκτων αποτελεσμάτων αυξήθηκαν στα € 846 εκατομμύρια, που ισοδυναμεί με κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) πριν από τα έκτακτα αποτελέσματα της τάξης του 30,3% (Q2 2013: 30,1%).

«Είχαμε ένα δυνατό δεύτερο τρίμηνο», δήλωσε ο Karl-Ludwig Kley, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Merck. «Αυτό οφείλεται κυρίως στην υγιή επιχειρηματική μας δραστηριότητα. Ειδικά στις αναδυόμενες αγορές, όλοι οι κλάδοι μας απέδωσαν καλά. Η δυνατή εστίαση της Merck σε αυτήν την ελκυστική περιοχή είναι προφανές ότι αποδίδει καρπούς. Η ολοκληρωθείσα εξαγορά της AZ έχει επίσης θετικές επιπτώσεις στις πωλήσεις του ομίλου και στα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) προ εκτάκτων αποτελεσμάτων».

Τα ποσά για δικαιώματα, άδειες και τα έσοδα από προμήθειες μειώθηκαν απότομα κατά -30,4% σε € 68 εκατομμύρια κατά το δεύτερο τρίμηνο (Q2 2013: € 97 εκατομμύρια). Αυτό οφειλόταν κυρίως στη μείωση των ποσών για δικαιώματα και των εσόδων από άδειες στον κλάδο της Merck Serono. Παρ' όλα αυτά τα συνολικά έσοδα, δηλαδή οι πωλήσεις συν τα ποσά από δικαιώματα, άδειες και έσοδα από προμήθειες, αυξήθηκαν κατά 0,8% σε € 2,9 δισεκατομμύρια (Q2 2013: € 2,8 δισεκατομμύρια).

Τα κέρδη προ τόκων και φόρων (EBIT) του ομίλου Merck μειώθηκαν κατά € 24 εκατομμύρια σε € 441 εκατομμύρια στο δεύτερο τρίμηνο. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο υψηλότερο επίπεδο των εφάπαξ ειδών, κυρίως από εξαγορές, χαμηλότερα ποσά από δικαιώματα, άδειες και έσοδα από προμήθειες, καθώς και στις αρνητικές συναλλαγματικές επιπτώσεις σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ωστόσο, σύμφωνα με την εταιρεία, η επιχειρηματική δραστηριότητα και τα μέτρα βελτίωσης της αποτελεσματικότητας που εφαρμόστηκαν εντός του πεδίου εφαρμογής του προγράμματος μετασχηματισμού και ανάπτυξης "Fit for 2018" είχαν θετική επίδραση.

Μετά την προσαρμογή των αποσβέσεων τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων EBITDA προ εκτάκτων αποτελεσμάτων, δηλαδή ο βασικός οικονομικός δείκτης που χρησιμοποιείται για να κατευθύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα, αυξήθηκε κατά 2,3% στα € 846 εκατομμύρια (Q2 2013: € 826 εκατομμύρια), με αποτέλεσμα τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA margin) προ εκτάκτων αποτελεσμάτων συνδεόμενα με τις πωλήσεις της τάξης του 30,3% (Q2 2013: 30,1%).

Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014, τα καθαρά έσοδα ήταν € 303 εκατομμύρια (Q2 2013: € 316 εκατομμύρια). Τα σχετικά με την εξαγορά έκτακτα αποτελέσματα, τα χαμηλότερα ποσά δικαιωμάτων, οι άδειες και τα έσοδα από προμήθειες καθώς και οι αρνητικές επιπτώσεις από το συνάλλαγμα ευθύνονταν για τη μείωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v