Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Σαουδική Αραβία δεν θα στηρίξει την τιμή του πετρελαίου

Το Ριάντ δηλώνει στους παράγοντες της αγοράς πετρελαίου ότι θα δεχθεί χαμηλότερες τιμές προκειμένου να αντιμετωπίσει την αύξηση του ανταγωνισμού από τις ΗΠΑ. Βλέπει ακόμη και τα 80 δολ./βαρέλι. Ο διχασμός στα μέλη του ΟΠΕΚ και η αλλαγή των δεδομένων

Η Σαουδική Αραβία δεν θα στηρίξει την τιμή του πετρελαίου

Η Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ σηματοδοτούν ότι είναι διατεθειμένα να επιτρέψουν μείωση των τιμών πετρελαίου προκειμένου να διατηρήσουν το μερίδιό τους στην αγορά μαύρου χρυσού και να αντιμετωπίσουν την επέκταση των ανταγωνιστών (κυρίως των ΗΠΑ που αυξάνουν κατακόρυφα την παραγωγή πετρελαίου με τη σχιστολιθική επανάσταση). Όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, αξιωματούχοι του Ριάντ, σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με παράγοντες της αγοράς, δήλωσαν ότι μπορούν να αποδεχθούν χαμηλότερες τιμές μαύρου χρυσού και μάλιστα για παρατεταμένη χρονική περίοδο, εγκαταλείποντας τη συνήθη πρακτική των μελών του καρτέλ για συνεργασία με στόχο τη στήριξη των τιμών.

«Στις κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους επενδυτές της αγοράς πετρελαίου και τους αναλυτές, οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η χώρα, που είναι και ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου του ΟΠΕΚ, είναι έτοιμη να δεχθεί τιμή πετρελαίου κάτω από τα 90 δολ. ανά βαρέλι, ίσως ακόμη και στα 80 δολ. ανά βαρέλι για ένα με δύο χρόνια» αναφέρει το Reuters επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις.

«Οι Σαουδάραβες φαίνεται πως στοιχηματίζουν ότι μία περίοδος με χαμηλότερες τιμές -που θα ασκήσει πιέσεις στα οικονομικά ορισμένων μελών του ΟΠΕΚ- είναι αναγκαία για να ανοίξει ο δρόμος μεγαλύτερων εσόδων μεσοπρόθεσμα, καθώς μειώνονται οι επενδύσεις, ενώ αυξάνεται η παραγωγή από άλλα μέλη όπως οι ΗΠΑ» συμπληρώνει.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μείωσης της προσφοράς πετρελαίου ώστε να υπάρξει στήριξη των τιμών, Σαουδάραβας αξιωματούχος απάντησε χαρακτηριστικά: «Ποια μείωση;».

«Η Σαουδική Αραβία δεν θέλει κατ’ ανάγκη να μειωθούν οι τιμές, αλλά δεν είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε μονομερή μείωση της παραγωγής για να στηρίξει τις τιμές και είναι διατεθειμένη να δεχθεί χαμηλότερες τιμές προκειμένου και άλλοι στον ΟΠΕΚ να δεσμευτούν να δράσουν» σχολιάζει το Reuters.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ, Αλί αλ-Ομαΐρ λέγοντας ότι ενδεχόμενη μείωση παραγωγής από τον ΟΠΕΚ δεν θα είχε σημαντική επιτυχία στην ενίσχυση των τιμών, καθώς η παραγωγή αυξάνεται στη Ρωσία και στις ΗΠΑ. «Δεν νομίζω ότι σήμερα υπάρχει η πιθανότητα τα μέλη του ΟΠΕΚ να μειώσουν την παραγωγή τους» δήλωσε συμπληρώνοντας πως η τιμή του μαύρου χρυσού θα μπορούσε να σταματήσει την πτωτική της πορεία στα 76 ή στα 77 δολάρια ανά βαρέλι.   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v